50 пъти "Хамлет" на сцената на Народния

50 пъти "Хамлет" на сцената на Народния | StandartNews.com

София. "Хамлет", най-награждаваният спектакъл за 2013-а, ще препълни Народния за 50-и път на 18 февруари. Отличен подарък за своеобразния юбилей е поканата за участие във фестивала в Гданск - един от най-големите Шекспирови форуми и от най-значимите арт събития в Европа, чиято история започва от 1993 г. Досега там са представени над 180 компании от 40 държави. Сред творците, гастролирали в Гданск, са Питър Брук, Люк Пърсивъл, Елизабет Ле Компт, Лев Додин, Оскарас Коршуновас, Роберт Стуруа, Роберто Куили.

За първи път на фестивала ще има българско участие. "Хамлет" ще се играе на родния ни език, като ще вървят субтитри едновременно на полски и английски. Поканата идва от селекционера професор Йежи Лимон, световноизвестен шекспировед. След като гледа представлението в София, той изказа искрените си поздравления към директора на Народния Павел Васев за "интересния прочит и прозренията върху Шекспировия текст, за чудесната игра на актьорите, за задълбочената работа на режисьора Явор Гърдев".

Елизабетинският център, в който ще се проведе тазгодишното 18-о издание, се изгражда в момента върху основите на стария гдански кралски театър от XVII век. По това време в него е играла и Шекспировата трупа, която е обикаляла със спектаклите си Северна Европа.

Явор Гърдев ще съчетае дървената платформа с пълната дълбочина на италианската сценична кутия, използвайки механично отварящия се покрив и крана за механично спускане на "Deus ex Machina" от небето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай