10 неща, които не знаете за Китодар Тодоров

10 неща, които не знаете за Китодар Тодоров  | StandartNews.com

Китодар Тодоров се разписа с брилянтни подавания в най-хитовите филмови заглавия и щом се появи на екрана, в салоните се чуват аплодисменти. В последния, "Корпус за бързо реагиране", беше Химика. Чаровният актьор, с усмивка загадка, хищна като тази на Джак Никълсън, изигра емблематични образи и в няколко сериала. В "Революция Z" беше подмолният чичо Пепи, в "Домашен арест" блесна като бат' Кольо. В "Под прикритие" беше подкупен митничар. Снима и във "Връзки", където е учител по драма.

1. Не стъпва на сцена

Завършва "кукли" в Академията, но никога не е играл на сцена. Казва, че има страх от публика. "Те и сега репетициите ми харесват, когато местата са празни", казва Китодар. Не смята, че професията трябва да се превръща в цел номер едно. "Всичко, което изисква еуфория, се прави на млади години - фашизмът, театърът. Тогава човек има усещане за безсмъртие, че нещата зависят от него, че прави свръхважни неща. С годините тази еуфория изчезва", усмихва се той. От годините в Академията си спомня един момент, в който си забравил текста. Било на изпит по сценична реч, трябвало да подготви стихотворение и избрал "Аз не обичам изхода фатален" на Висоцки. "След първия куплет всичко ми изчезна. Стори ми се, че продължи половин час, а замислянето е било за миг. После ги разместих".

2. Майстор на димките

Като юноша често се заигравал с димки. Киснел вестници в леген с амониева селитра, разредена с вода, после ги изсушавал и палел. Селитрата свивал от лесничеите в парка, които облагородявали почвата с нея. Китодар и негов верен другар в пакостите гребели от чувалите със селитра с буркан, когато нямало никого наоколо. Първата димка сътворил вкъщи. Станал гаф - изгорил килима. Пушекът изпълнил стаята и Китодар отворил леко прозореца да не помислят съседите, че има пожар и да го издадат. Белята нямало как да бъде покрита така или иначе и цяла седмица миризмата се усещала. Веднъж с други патиланци от махалата решили да отидат малко по-далеч - направили коктейл Молотов с бензин. Бутилката с напоен парцал метнали в изоставена къща. Станал пожар. Момчетата били разколебани да бягат или да викат пожарна. За тяхно щастие огънят бързо угаснал.

3. "Убийци, върнете рибите в морето"

Китодар е вегетарианец от години. Месо не яде, но яйца и мляко - да. Стига да не е в пост. Още в детската отказвал манджи с мръвки, защото му било жал за животните. Викали родителите му да ги питат да не би да са вегетарианци всички. Когато минел покрай рибарски магазин с майка си, викал: "Убийци, върнете рибите в морето". Било му много мъчно и настоявал за възмездие. Когато бил с приятели в Банско, вече като младеж, видели някакво агне върху капака на кола. Момиче от компанията им възкликнало: как може така, колко е зловещо. Но по-късно си похапнала от агнето. "Стори ми се странно. Ако твърдиш, че не ти допада, недей да ядеш. Искам да съм чист - ако нещо не ми харесва, не го правя. Тогава отказах тотално месото".
Като малък много обичал снега и ненавиждал хората, които го чистят. Защото така го унижавали и той виждал нещо тъжно в това.

4. В църква се представя като Филип

Китодар, известен като ревностен християнин, споделя, че е търсил Бог от доста време и го намира в храм във Владая, където се кръщава. Свещеникът му казал, че е добре да има християнско име. Така по кръщелно свидетелство той е Филип. Когато е в черква и се запознава с някой, се представя с апостолското име.
"За мен християнството е истинският път към Бога. Това с очакването на чудо, за да бъдеш убеден, че той съществува, е проблем - да пожелаем Бог да направи неща, както ние искаме. Когато си млад, във вярата това е необходимо и затова Бог ти го дава. За да повярваш. Но осъзнаваш, че е егоизъм. В един момент спираш да искаш глупости. А липсата на Бог е наказание", категоричен е той. Като помощ свише оценява момента, когато едва оживял след перитонит. "Бях на 12. Слушах постоянно едно парче, което беше някак си антихристко и усещах, че има някакъв проблем. Не бях чувал за Христос. Щях да си замина от перитонит. Беше края на зимната ваканция. В петък ме сви коремът със страхотни болки. Бях с един приятел и отидохме в поликлиниката. Там казаха - гастрит. Успокоих се, но в събота и неделя продължаваше да ме боли. Пиех само мляко. В понеделник трябваше да съм на училище - и добре, че беше така. Още по-хубаво беше, че баба ме заподозря в преструвка и насила ме заведе до даскалото. Но се отбихме до сестрата. Тя каза бързо да дам кръв, за да се види за какво става дума. Оттам в поликлиниката, откъдето по спешност ме пратиха в ИСУЛ и ме оперираха. Бях спасен", разказва Китодар Тодоров.

5. Хваща бас китарата заради приятели

След като се върнал от Нигерия, с приятели сформирали банда. На китарата бил Десо от "Мастило", другите били приятели на Кито - един вокал, друг на пиано, трети на барабаните. На него му се паднала бас китарата. Купил си, тръгнал на уроци и се понаучил. Първата и единствена изява им била в театър "199", където свирели кавъри, а после групата се разпаднала.

6. Първата любов среща в Нигерия

Когато живеел с техните в Африка, по едно време бил влюбен в местно момиче, от съседния клас. Красавицата така и не разбрала, че Китодар въздиша по нея. Били славни времена - на безгрижен, лежерен живот. На училище много не ходел. Излизал с цял интернационален отбор момчета - ливанци, унгарци, французи, италианци, канадец. "Там сетивата се насищат с различни неща. След дъждовния сезон всичко ставаше цветно. Растенията изведнъж избуяват, после две седмици във вихъра си са летящи мравки и всичко е в мъгла. Гущери се разхождаха по улиците", спомня си той.

7. Спорт в минало време

Харесва спорта, но на къси разстояния. Опитва от всичко, но за кратко - джудо, таекуондо, айкидо, тенис. Омръзвало му бързо и се захващал за друго. По едно време играел с голям замах бридж. Събирали се компания два пъти седмично.

8. Готви чуден хумус

Китодар е известен сред колегите си като голям гастроном. С него да си на маса е приключение и към всеки детайл отдава почит. Умее и знае какво да поръчва. Той обича да готви, но го прави рядко. Като специалитет му се води ястие от хумус. Кисне нахута 12 часа. След това го вари час-два. Пасира го и добавя от водата, с която го е варил. Да не е нито каша, нито твърдо. Слага тахан, сол, червен пипер, кимион, лимонче, чесънче.

9. Свали 20 кг със строг режим

Преди време се говореше, че Китодар е свалил 20 килограма заради роля. Истината е друга - спазва хранителен режим, след като решил да се отърве от ненужните си килограми. Пие хранителни шейкове вместо закуска, казва, че обядът е най-важен, но след 18 часа не бива да се хапва. Дори сладко става, но преди това. Трябва да си постоянен в желанието си и се получава, казва Кито.

10. Луд по онлайн игри

Дали е геймър? "Да, имам интернет зависимост. Всяка вечер играя онлайн какво ли не", признава той. Преди време гледал и много филми на ужасите, но сега ги понамалил. Любим му бил "Сейлъмс лот" на Стивън Кинг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай