Мая Манолова показа първа фактура от "Газпром"

Правителството трябва да покаже всички фактури, защото гражданите плащат газа

Мая Манолова показа първа фактура от "Газпром" | StandartNews.com

Лидерът на "Изправи се, България" Мая Манолова показа пред бТВ фактура от „Газпром“ за газа, който би следвало да купим и платим през месец юли.

„Фактурата е от 28 юни 2022 г. Цената е 84 долара. Договорът с „Газпром“ е още действащ. По него през месец август и септември предходната година се договарят количествата и се прави програма, по която България ще получава ежемесечно газ от „Газпром“. За месец юли количествата по тази фактура са 1 703 000 мегаватчаса на цена 160 лв. Същият този месец правителството на Кирил и Асен е плащало на „Винтерсхал“, дъщерното дружество на „Газпром“, газ на цена 220 лв.“, разказа Манолова в предаването "120 минути".

„Тези 60 лв. за всеки един мегаватчас, които са разликата в полза на посредниците, всъщност са една от причините за огромната инфлация в България“, заяви тя.

„Само ние плащаме 30% по-скъп газ на посредници, които са свързани с четворната коалиция, която ни управляваше до миналия месец“, допълни Мая Манолова.

По думите ѝ този документ означава две неща – че „Газпром“ се готви за арбитраж и че разговорите с тях са възможни.

Манолова бе категорична, че правителството трябва да покаже всички фактури, защото гражданите плащат газа и имат право да знаят цената на газа.

„Предишното правителство трябва да отговаря защо чрез приятелски фирми-посредници газът поскъпна с 30% и с него полетя нагоре инфлацията“, каза още Мая Манолова.

Според нея цена от 2,50 лв. за бензина и дизела е реалната, а всичко останало е спекула, от която печели фирмата, която преработва на ишлеме в рафинерията „Лукойл Нефтохим“ евтиния руски петрол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай