Ваня Григорова: Интересът на големите пари изяжда пространството за живот на хората

Кандидатът за кмет разговаря с инициативни комитети срещу презастрояването в “Овча купел”

Ваня Григорова: Интересът на големите пари изяжда пространството за живот на хората | StandartNews.com

Кандидатът за кмет Ваня Григорова, издигната от МК „БСП за България“, беше поканена на среща-разговор от граждански инициативни комитети срещу презастрояването, транспортни и инфраструктурни проблеми в ж.к. „Овча купел“. В разговорите взеха участие кандидатът за районен кмет на коалицията Христо Колев, кандидатите за общински съветници Станислав Младенов, Войслав Тодоров, Иван Кирилов и председателят на БСП-София Иван Таков, който също е кандидат за общински съветник.

Преди това Ваня Григорова посети и терена, предвиден за бъдещия парк „Кукуряк“, където се запозна на място с плановете за зелените площи и разговаря с жители на квартала за проблемите, пред които са изправени от години.

Те изразиха възмущение от масовото изникване на сгради, с което безвъзвратно вече е унищожен един от „зелените клинове“, планирани за осигуряване на естествена вентилация на столицата.

“Овча купел” бе единственият квартал, който беше изключение в това отношение, но е на път да се превърне в един от многото стихийно застроени, пренаселени и със замърсен въздух места. Строят се жилищни сгради в междублоковите пространства, узаконяват се строежи в нарушение и с нашите пари се строят пътища до незаконно появили се сгради, сигнализираха местните жители.

„Над 30 години интересът на големите пари изяжда пространството за живот на хората“, изрази категоричната си позиция Ваня Григорова.

Същевременно с презастрояването и на този квартал и населяването му от много млади семейства, един от острите проблеми е липсата на обществена инфраструктура, културни средища и главното – необходимостта от училище и детски градини.

Гражданите запознаха Ваня Григорова и кандидатите на „БСП за България“ със съществуващите планове за строителство на общо седем детски градини, от които са построени едва две. „Успяхме с нашите усилия да запазим терен за строителството на още три, но две от тези седем ясли и детски градини са безвъзвратно изгубени, тъй като на предвидените за строителството им терени изникнаха търговски обекти на популярни вериги“, казаха хората от инициативните комитети.

Те поискаха подкрепа за изграждането на парка „Кукуряк“ и гарантирането на строителството на нови детски градини и училища.

“Вие сте неформалните общински съветници и реалният общински съвет в квартала“, с тези думи кандидатът за кмет на София Ваня Григорова се обърна към жителите на ж.к. „Овча купел“. Тя, заедно с останалите кандидати, обсъди широк спектър от теми по време на срещата. Друг въпрос, който бе поставен, беше бюджетирането за районите. Гражданите поискаха повече средства, контрол и отчетност в работата на районните кметове, ефективност на инспектората.

„Ние предлагаме чистота, сигурност, подредени и осветени вътрешни улици, облагородени зелени пространства“, заяви в отговор на въпрос кандидатът за районен кмет Христо Колев.

„Трябва да оптимизираме маршрутите на градския транспорт и да осигурим добро заплащане и условия на труд за работещите“, подчерта Ваня Григорова.

Темата „Топлофикация“ също попадна във фокуса на дискусията. „Единственият начин за борба с енергийната бедност е централното отопление“, счита Григорова.

По думите й проблемът е, че „Топлофикация“ не е включена в Плана за възстановяване и устойчивост, мрежата е технологично стара и необновявана с години. „Изключително важно е премахването на посредниците“, подчерта тя.

„Много е трудно да върнем доверието на гражданите, когато с години е било предавано“, каза кандидатът на обединената левица.

Ваня Григорова изрази убедеността си, че заедно можем да изградим алтернатива за София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай