Четвъртък,

СНИМКИ: Ансамбъл "Пирин" вдигна на крака НДК

От: Failed to load user -
3052
СНИМКИ: Ансамбъл "Пирин" вдигна на крака НДК
A
A
A

София. Ансамбъл „Пирин" омагьоса с феерия от музика, танци и песни зрителите, които препълниха зала 1 на НДК в столицата. На юбилейния концерт за 60-годишнината на фолклорната формация в четвъртък вечер присъства президентът на Република България Росен Плевневлиев, който бе патрон на спектакъла. Тук бяха кметът на община Благоевград Атанас Камбитов, изявени творци и дейци на културата, политици, общественици.

Неподражаемите солисти, танцьори и оркестранти от ансамбъла пресъздадоха в 3-часов уникален спектакъл своята дълга творческа история. Това се случи на фона на прекрасни гледки от Пирин планина и Благоевград. Ефектът бе още по-силен и от 3D технология. В празничния концерт се включиха и бивши творци от ансамбъла. Татяна Сърбинска долетя от САЩ специално за юбилея, тя изпълни незабравимата авторска песен „Катерино моме". Таня Костова и първата солистка на ансамбъл „Пирин" Руска Стоименова изградиха цялостната визия на невероятния спектакъл, в който се включиха и младите надежди братя Пищолски и 7-годишната Николета.

В края на концерта всички заедно изпяха песента - емблема на ансамбъла „Засвирете ми тамбури, с песен Пирин да звучи". На финала публиката бе на крака и бурно аплодираше талантливите изпълнители. Анасамъл „Пирин" получи от президента Росен Плевневлиев почетен плакет „Кирил и Методий" и цветя. Красиви букети имаше и от председателя на НС Цецка Цачева, а цветя и поздравителни адреси - от премиера Бойко Борисов, от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, цветя бяха поднесени и от председателя на БСП Михаил Миков. Имаше поздравление от името на министъра на културата, почетна грамота за висок принос в развитието на българската култура и почетен знак „Златен век" на Министерство на културата.

Съюзът на българските музикални и танцови дейци връчи награди „Златна лира" на танцьорката Бистра Бельова, хористката Стойка Германова и оркестранта Тошко Ганев. Престижното отличие „Кристално огърлие" бе присъдено на ансамбъл „Пирин" за изключително високи постижения в областта на българската култура.

Сигурно е, че хилядната публика ще помни дълго този завладяващ спектакъл, който разкри красотата и непреходността на българския фолклор.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички