СНИМКИ: Ансамбъл "Пирин" вдигна на крака НДК

СНИМКИ: Ансамбъл "Пирин" вдигна на крака НДК  | StandartNews.com

София. Ансамбъл „Пирин" омагьоса с феерия от музика, танци и песни зрителите, които препълниха зала 1 на НДК в столицата. На юбилейния концерт за 60-годишнината на фолклорната формация в четвъртък вечер присъства президентът на Република България Росен Плевневлиев, който бе патрон на спектакъла. Тук бяха кметът на община Благоевград Атанас Камбитов, изявени творци и дейци на културата, политици, общественици.

Неподражаемите солисти, танцьори и оркестранти от ансамбъла пресъздадоха в 3-часов уникален спектакъл своята дълга творческа история. Това се случи на фона на прекрасни гледки от Пирин планина и Благоевград. Ефектът бе още по-силен и от 3D технология. В празничния концерт се включиха и бивши творци от ансамбъла. Татяна Сърбинска долетя от САЩ специално за юбилея, тя изпълни незабравимата авторска песен „Катерино моме". Таня Костова и първата солистка на ансамбъл „Пирин" Руска Стоименова изградиха цялостната визия на невероятния спектакъл, в който се включиха и младите надежди братя Пищолски и 7-годишната Николета.

В края на концерта всички заедно изпяха песента - емблема на ансамбъла „Засвирете ми тамбури, с песен Пирин да звучи". На финала публиката бе на крака и бурно аплодираше талантливите изпълнители. Анасамъл „Пирин" получи от президента Росен Плевневлиев почетен плакет „Кирил и Методий" и цветя. Красиви букети имаше и от председателя на НС Цецка Цачева, а цветя и поздравителни адреси - от премиера Бойко Борисов, от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, цветя бяха поднесени и от председателя на БСП Михаил Миков. Имаше поздравление от името на министъра на културата, почетна грамота за висок принос в развитието на българската култура и почетен знак „Златен век" на Министерство на културата.

Съюзът на българските музикални и танцови дейци връчи награди „Златна лира" на танцьорката Бистра Бельова, хористката Стойка Германова и оркестранта Тошко Ганев. Престижното отличие „Кристално огърлие" бе присъдено на ансамбъл „Пирин" за изключително високи постижения в областта на българската култура.

Сигурно е, че хилядната публика ще помни дълго този завладяващ спектакъл, който разкри красотата и непреходността на българския фолклор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай