След мощите на Йоан Кръстител! Ново чудо на остров Св. Иван

Топ археологът проф. Казимир Попконстантинов показва аязмо на 1 500 години

След мощите на Йоан Кръстител! Ново чудо на остров Св. Иван | StandartNews.com

Ново чудо на остров „Свети Иван” край Созопол, 11 години след като топ археологът проф. Казимир Попконстантинов направи най-голямата находка в съвременната българска археология – мощите на св. Йоан Кръстител. Откритието даде старт на най-голямата кампания за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство у нас „Чудесата на България”, инициирана и провеждана вече 11 години от „Стандарт”.

Проф. Попконстантинов откри уникално манастирско аязмо, запазено непокътнато в продължение на 1500 години. Наричат този необикновен чудодеен извор най-новото чудо на острова.

Бившият шеф на комисията по култура и бивш културен министър Вежди Рашидов посети днес остров „Свети Иван“ край Созопол по покана на проф. Казимир Попконстантинов, за да разгледа находките и да се запознае с работата на учения.

„Специално поканих г-н Вежди Рашидов да се запознае днес с нашата дейност в изследването на най-големия в черноморската акватория остров, защото в продължение на повече от десет години той винаги е полагал големи усилия да подпомага нашите археологически проучвания – и като министър на културата два мандата, и след това като законодател“, каза проф. Казимир Попконстантинов.

Вежди Рашидов поздрави археологическия екип и посочи, че уникалното ни наследство е лицето на България пред Европа и пред света и именно затова при управлението на ГЕРБ са отделяни много средства за разкриването, консервирането и експонирането на археологическите открития.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай