Вторник,

След мощите на Йоан Кръстител! Ново чудо на остров Св. Иван

От: СТАНДАРТ -
2031
След мощите на Йоан Кръстител! Ново чудо на остров Св. Иван
A
A
A

Ново чудо на остров „Свети Иван” край Созопол, 11 години след като топ археологът проф. Казимир Попконстантинов направи най-голямата находка в съвременната българска археология – мощите на св. Йоан Кръстител. Откритието даде старт на най-голямата кампания за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство у нас „Чудесата на България”, инициирана и провеждана вече 11 години от „Стандарт”.

Проф. Попконстантинов откри уникално манастирско аязмо, запазено непокътнато в продължение на 1500 години. Наричат този необикновен чудодеен извор най-новото чудо на острова.

Бившият шеф на комисията по култура и бивш културен министър Вежди Рашидов посети днес остров „Свети Иван“ край Созопол по покана на проф. Казимир Попконстантинов, за да разгледа находките и да се запознае с работата на учения.

„Специално поканих г-н Вежди Рашидов да се запознае днес с нашата дейност в изследването на най-големия в черноморската акватория остров, защото в продължение на повече от десет години той винаги е полагал големи усилия да подпомага нашите археологически проучвания – и като министър на културата два мандата, и след това като законодател“, каза проф. Казимир Попконстантинов.

Вежди Рашидов поздрави археологическия екип и посочи, че уникалното ни наследство е лицето на България пред Европа и пред света и именно затова при управлението на ГЕРБ са отделяни много средства за разкриването, консервирането и експонирането на археологическите открития.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички