"Led Zeppelin" на съд за плагиатство

"Led Zeppelin"  на съд за плагиатство | StandartNews.com

Основателите на легендарната рок група „Лед Цепелин" Робърт Плант и Джими Пейдж ще бъдат съдени заради скандала с авторските права на песента „Stairway to Heaven" ("Стълба към небето"). Това реши американски съд, цитиран от БиБиСи.

Районен съдия от Лос Анджелис заяви, че има достатъчно прилики между песента и инструментала на бандата „Spirit", което да позволи на жури да отсъди.

Делото е насрочено за 10 май.

„Stairway to Heaven", издадена през 1971 г., е смятана от мнозина за една от най-великите рок композиции на всички времена.

Делото за нарушаване на авторските права е било заведено от Майкъл Скидмор, попечител и довереник на покойния китарист на Spirit Ранди Улф, които свирят по едни и същи концерти и турнета с „Лед Цепелин" през 1960-те. Именно Скидмор твърди, че трябва да му бъдат предоставени правата върху парчето.

Плaнт и Пейдж пък твърдят, че са написали песента в отдалечена вила в Уелс. Според Скидмор обаче това е станало, след като те са били на концерт на Spirit.

От друга страна Скидмор намеква, че песента е създадена, след като „Лед Цепелин" са чули инструментала Taurus на Spirit, докато двете групи са били на турне заедно през 1968 и 1969 г.

Американският районен съдия Гари Клауснер заяви, че журито можело да открие „значителна" прилика между първите две минути на Stairway to Heaven и Taurus.

Доверителят може да получи само 50% от всички присъдени обезщетения, позовавайки се на договор от 1967 г., подписан от Улф.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай