Георги Бенчев живял 7 години на село

Георги подхожда към всяка задача в шоуто с оригинални хрумвания и много сърце

Георги Бенчев живял 7 години на село | StandartNews.com

Чаровният състезател от "X Фактор" чака бебе за рождения си ден

За Георги Бенчев "X Фактор" не е караоке надпяване, въпреки че е трупал опит именно с това - той превръща всяка своя поява на сцената в събитие. "Както живея, така и излизам пред публиката. Аз съм това, което виждате", категоричен е Бенчев, най-колоритният участник и един от любимците на зрителите.

Симпатягата, който срази всички още на кастингите с мощната си като АЕЦ версия на Wrecking ball на Майли Сайръс, наистина изглежда много щастлив. Една от причините за това е, че макар да е роден в полите на Витоша - квартал "Бояна" - живее седем години на село.

Той се появява на бял свят на 28 януари. Сега, малко преди празника си, очаква своята първа рожба. Когато обаче самият той бил бебе и навършил 40 дни, в дома им се събрали роднини и започнали да вдигат наздравици. Изведнъж земята се разлюляла - голямото земетресение край Свищов от 1977 г.

Родителите му изтичали пред къщата, държейки го в ръце. Според семейната легенда останалите крепели чашите да не се разлеят и продължили веселбата.

Щом Георги станал на пет, баба му го зарадвала с акордеон, който никак не бил евтин за онези години - 200 лева. Като всяко дете, отначало му се радвал, въпреки че инструментът бил по-висок от него, но после

вятърът го отвял

в друга посока. Според постановление 22 от времето на соца, семейството се пренася в селце край Монтана - Белимел. За да увеличат населението в обезлюдени райони, давали привилегии на млади семейства, които се решавали да живеят в провинцията. Майка му била акушер, а баща му икономист. Договорът бил за 10 години. Георги и по-малката му сестра се радвали на живописни и славни дни в игри на двора, край реката. Там ловял риба с ръце, а батковците го светнали точно откъде и как да хваща доста големи екземпляри, които носел вкъщи. Баща му така и не вярвал, че малкият Георги е осигурил вечерята. Един ден обаче синът му го завел на мястото край реката, в което рибите се криели, и демонстрирал как точно, бавно и плавно ги дебне. Татко му останал особено впечатлен.

Иначе си гледали козички и котки, весела глъч било у тях. Баща му успял с триста връзки да купи на Георги скейтборд, което за онези години си било голямо геройство, макар дъската да била руско производство.

Брадатият днес певец от отбора на Любо започнал първи клас, когато бил на 6. По-късно бил и в отбора по шах и стигнали до окръжна надпревара. Целта им била кръгът в София. Но на решаващото състезание всички си изиграли партиите, останала само тази на Георги и съперника му. Бенчев бил почти сигурен победител, но за да не се бавят, им сложили часовник. Това го притеснило, блокирал и завършили наравно.

Още една щуротия от първи клас помни той. Някакво другарче, година по-голямо от него,

го подучило да пушат

Съседката ги видяла и издала пред техните. Те обаче реагирали необичайно. Не му се карали, не го били, нито наказали.
Отиват на гости при леля му, сядат на кафе и тя го пита: "Гошенце, ти сега като пушиш, може би би пийнал и едно кафенце? Татко ти трябва да ти намери и работа вече, защото си голям човек". Майка му, която по традиция носела шоколад на него и сестра му, започнала да се прибира с лакомство за нея и кутия цигари за него. И Георги - рев. От онзи миг повече не е докосвал папироса.

С умиление се сеща и как майка му подарява и първите два албума на "Металика" - и до днес любима негова група. Когато изминали седем години и половина в дълбокия прованс, родителите му решили, че е време да се върнат в София. Да живеят на село било полезно за деца, но за тийнейджъри са още по-важни средата и образованието.

"В провинцията бях: "Е, тоя па, софиянеца", а тук: "Ей, селянчето" - и все трябваше да се доказвам. Нашите ни възпитаваха в дух на свобода.

Никога не са ни потискали

и със сестра ми се занимавахме с каквото искаме. Искам китара - ето ти китара. Искам корабомоделизъм - запиши се. Приложно колоездене - подкрепяме те", благодарен е Бенчев на либералните си родители.

След 7 клас кандидатства с математика, не го приемат. След 8-и се пробва в техникума "Киров", но отново не се класира. И тогава го записват в техникума по текстил, където завършва специалност, която много му допада - автоматизацията на производството. Но докато бил още в основното училище, прави първите си стъпки на сцена. Учителката му по китара сформирала рок банда и имали два концерта в читалището на Бояна. Тогава пял "Кукла" на "Атлас" и сега споделил на Дони, че с негово парче е стартирал. Оказало се, че не е първият.

Когато бил в техникума, отново се сдушил със съмишленици и направи група - Skill. Справяли се доста добре и от английската гимназия ги поканили на свой концерт в зала 3 на НДК.

След известно количество творчески живот, бандата се разпаднала, а Георги поел към казармата. Година и половина пазел македонската граница и казва, че това е било време, подходящо за размисъл. Като се уволнил, направил студио, в което да репетират групи. Тъкмо потръгнало, и известни имена идвали да репетират, когато съседите не издържали и се наложило да го затворят.

Бенчев по едно време се замислил да се пробва в Консерваторията, но като научил какво го чака там, се разколебал. Казал си: "Музиката ще остане моя любов, но не професия".

През 2002 година става част от академичен хор "Ангел Манолов", с който обиколили цяла Европа.
На петата година му омръзнало, защото не усещал развитие. Там обаче

среща жената на живота си

Весела, юрист, с която са заедно повече от 10 години и очакват първата си рожба.

Бенчев се изявява като диджей през последните 4-5 години в популярни заведения, прави и частни караоке партита. Има и собствена компютърна фирма, един от клиентите му е Кукленият театър.

Години наред ходел да пее в заведение в Студентски град, за да "си дръпне шалтера" и да се презареди. "Дадох си сметка, че хората ме слушат. Щом взема микрофона, и замлъкват. Това беше добра тренировка и във вокално отношение, и като възможност да пея пред публика. Развих се с караокето. Един ден жена ми каза: "Защо не се пробваш в "X Фактор", ще е много яко". И си помислих: "Ето една добра сцена". Не мечтае победа, доволен е, че участва и има хора, които харесват това, което прави.

Откакто е в шоуто, постоянно го поздравяват по улицата и майка му всеки път пита: "Този човек познаваш ли го?".

"Аз съм бас-баритон и не се вписвам в поп и рок музиката, където има тенорови вокали, които направо стъпват върху височините. Но имам характерна бленда", разкрива как се вижда в шоуто той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай