Загадката на връх Турла. Ключова крепост изчезва

Намира се до с. Гела

Загадката на връх Турла. Ключова крепост изчезва | StandartNews.com

Връх Турлата се издига на височина от 1822 метра и от него се открива прекрасна гледка към южните склонове на родопския рид Чернатица и малката приказна широколъшка долина. 

Смисълът на името Турла трябва да се търси в старата българска дума „турло“, която означава стадо, скупчено от горещината. До върха се стига по стъпаловидни тераси, оформящи древния път към средновековна крепост.

На самия връх е имало крепост строена в началото на X век, която е била невъзможна за превземане, едно поради трудния релеф, където южните склонове са скалисти, а северните са гъсто покрити с елхови гори, друго защото е имала собствено водоснабдяване. Днес от някогашната крепост са останали няколко камъка, обрасли с трева. 

При разходка до Турлата, по маршрута от село Гела, любопитство предизвиква скалната рисунка, която изобразява мъж в цял ръст и две бягащи животни след него. Рисунката се намира край древния път Ломът, който води до Егейско море и по който са се осъществявали културните и търговските връзки между Родопите и областите около Егейско море, наричано цяло хилядолетие Тракийско море.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай