Влакче ще вози туристи до Хераклея Синтика

Находките, които се откриват при разкопките на античния град, изненадват дори археолозите

Влакче ще вози туристи до Хераклея Синтика | StandartNews.com
  • Подготвят проект за обща атракция, свързваща Петрич, Струмица, Берово и Струмяни
  • Находките, които се откриват при разкопките на античния град, изненадват дори археолозите

Развлекателно влакче ще развежда туристи до основните забележителности, с които се гордее Петрич - античния град Хераклея Синтика, планината Кожух и църквата "Света Петка". Проектът е на общината, става ясно от съобщение на официалната й фейсбук страница.

Предвижда се туристическото влакче да е с нулеви емисии, да е оборудвано с мултимедийни съоръжения, които да информират пътниците за атракциите, както и да има платформа за хора с увреждания. Предвижда се да бъде инсталирана и зарядна станция на специално място за паркиране. Сред новостите ще е и "VeloHub" - обществена велостанция за саморемонт с възможност за зареждане на електрически велосипеди и навес за почивка.

Закупуването на развлекателно влакче е включено в проектна концепция по първата покана по териториалната стратегия по трансграничната програма INTERREG VI-A-IPA "България - Северна Македония". Поканата е насочена към разработване на проектни концепции за развитие на атрактивен, всесезонен туристически продукт чрез интелигентни решения.

Основната цел на проекта е разработване на съвместен нисковъглероден туристически продукт, включително разработване на веломаршрут във формата на знака за безкрайност, който ще свързва Петрич, Струмица, Берово, Струмяни и обратно, преминавайки през граничния пункт "Клепало", чието изграждане предстои. Предвижда се общият бюджет на проекта да е в рамките на 990 000 евро, без собствено финансиране, като средствата ще са разпределени между всички партньори, обобщава БТА.

През юни започнаха дейностите по консервация и реставрация на античния град Хераклея Синтика. Мащабният проект е на община Петрич и освен работата на терен, където проучванията на археолозите продължават, ще бъде изградена и туристическа инфраструктура. Тя обхваща площ от 30 декара, като всички сгради там ще бъдат екологосъобразни, преместваеми и архитектурно съобразени с природното и историческото наследство в местността Рупите на Кожух планина.

Находките

Археологическият обект Хераклея Синтика е безспорно един от най-ценните, а проучванията продължават да изненадват не само обществеността, но и екипа на доц. Людмил Вагалински, който работи в това щедро на исторически артефакти място.

До края на юли археолозите разчистиха подпорна стена, която е сред най-ранните в античния град. Стената е на дълбочина от 4 метра и досега от нея се е виждала само малка част. Идеята е да се разкрие, за да се вижда по-добре и едновременно да бъде безопасно за туристи. Самата стена носи доста информация за града, а около нея са откривани много находки, монети и печати.

Изследва се и римска сграда, датираща от II -III век сл. Хр. През месец май тази година е открит само ъгъл от нея. Предстоят разкопки, с които да се установи какво е било нейното предназначение.

Сградата попада между две туристически пътеки и е залепена за северния край на форума на Хераклея Синтика. Към момента е разкрит нейният праг и малка част от стените. Очакват се интересни находки, които да разкрият повече информация.

На 27 юли археолозите откриха каменна оброчна плочка на Тракийския конник в античния град Хераклея Синтика.

"През май тази година също бяхме на терен, това е вторият етап от нашата дейност. Искаме да разкрием докрай една сграда, която е съвсем до форума. Засега сме изследвали само един ъгъл от нея, не знаем още дали е обществена постройка или жилищна. Тя обаче определено е римска и е от II-III век след Христа. Работим и по една подпорна стена, която е направена от много правилно изсечени големи квадри (вид зидария в миналото). Тази стена е много добре запазена, нейната датировка е от ранния елинизъм, от 4-ти век преди Христа", казва доц. д-р Людмил Вагалински.

Проектът за реставрация и консервация на античния град Хераклея Синтика върви с пълна пара. За тези дейности са осигурени над 5,6 млн. лв. по оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020 г.". Възстановителните работи на обекта се очаква да приключат в края на тази година. Бенефициент е община Петрич, която ще го стопанисва след като бъде завършен.

Проектът предвижда две зони - за културно-историческо наследство и за социализация. В първата ще бъдат представени антична крепостна стена, жилищен квартал, раннохристиянски некропол, централната градска част на античния град - форум и прилежащи обекти, сгради под римския форум, магазини и светилища, гражданска базилика, раннохристиянска базилика и др.

Във втората зона ще се изгради посетителски център с виртуална зала за експониране на културното наследство. Ще има детски атракцион - тип аквапарк, зона за широк обществен достъп, детски площадки, охраняем паркинг. До обекта се предвижда да има атракцион "Римски терми" с басейни, детски лагер и къмпинг зона.

Историята

Едно от най-ранните свидетелства за Хераклея Синтика е на Тит Ливий, който изтъква, че местоположението на града е в племенните територии на племето синти - "Heraclea ex Sintis". На друго място, изяснявайки въпроса за поделянето на Македония на четири части през 167 г. пр. Хр., той отбелязва, че в първата се включвала "... откъм запад отвъд Стримон - цяла Бисалтия с Хераклея, която наричат Синтике". От това сведение става ясно, че Хераклея Синтика е била разположена на запад от река Стримон и по смисъла на същото изложение, местонахождението на града е "над бисалтите" - т.е. на север от тях, нагоре срещу течението на реката. Това сведение се подкрепя и от Диодор, който "поставя" Хераклея в Синтика - на запад от Стримон и "над бисалтите".

Тези сведения позволяват не само градът да се свърже с племенните територии на племето синти от Елинистическата епоха, но и да се установи, че първоначално е носил името Синтике (Синтия).

За определяне на датата на основаване на Хераклея Синтика може да се използват откритията и наблюденията на българо-полската научна експедиция "Струма" (публикувани от Мечислав Домарадски) и българския археолог Юлия Божинова, която е проучвала елинистическия некропол на обекта. Те констатират, че възникването на града е към последната четвърт или към края на тV век пр. Хр.

Първите разкопки са правени от доцент Атанас Милчев през 1958 г., но системни разкопки започват през 2007 г. под ръководството на доцент Людмил Вагалински и Исторически музей Петрич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай