Пещерата у нас, в която са живеели първите хора в Европа

Намира се до Белоградчик

Пещерата у нас, в която са живеели първите хора в Европа | StandartNews.com

Далеч сред пущинаците на Северозападна България се крие една изключително тайнствена и любопитна пещера, която местните наричат “Сухи печ”, а археолозите ѝ дават цветущото име “Козарника”.

Тя се намира в близост до известния със своите причудливи скали, град Белоградчик. С точност, пещерата се намира в землището на село Гара Орешец и е разположена в скалите на Стара планина западно-югозападно от селото.

Пещера “Козарника” е открита през 1984 година, като нейната обща дължина е 210 метра и се намира на 480 метра надморска височина. Тя не е облагородена, но в нея все още има скелета от археологическите разкопки, които са се провеждали там, внимавайте къде стъпвате. Ако искате да разгледате вътрешността на пещерата, носете си фенерчета.

От 1996 година в нея се извършват разкопки, които са организирани от Археологическия институт на БАН и Института за геология и праистория на квартернера в Бордо. Те разкриват, че пещерата е обитавана през ранния, средния и дори късния палеолит. Показвайки съжителството между неандерталците и съвременния човек Homo Sapiens Sapiens.

Това, което я прави наистина тайнствена е откритият при разкопките зъб, за който се смята, че може да е на представител от рода на Homo, най-вероятно Homo Erectus. Доказването на това, ще бъде най-старото сведение за присъствие на хора в Европа.

Пещерата е обект със световно значение. В най-долните пластове се откриват следи, които датират между 1,4 – 1,6 милиона години. Това са знаци за първите човешки същества, които заселват Европа, пристигайки от Африка. Откритията са два основни вида – останки от кости на плячката им и сечива.

Сред находките са открити кремъци, които се използват да докажат, че това е най-старото място в Европа и именно от Балканите е тръгнала колонизацията на континента.

За да стигнете до нея трябва да отбиете на около 2 км от село Гара Орешец в посока Белоградчик. Там ще намерите отбивка на пътя, след която тръгва стръмна пътека нагоре с дължина около 250 метра, която ви води право към входа на пещерата. Имайте предвид, че наклонът е доста сериозен.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай