Чудо край Средец! Скелет на гигант преобръща историята (СНИМКИ)

Археолозите са изумени

Чудо край Средец! Скелет на гигант преобръща историята (СНИМКИ) | StandartNews.com

Скелет на гигант бе открит в близост до римския град Деултум, край село Дебелт на бургаската община Средец.  Малкият Рим, както в древността са наричали богатата колония на ветераните от VIII Августовски легион, продължава да разкрива своите тайни.

Скелетът е намерен при спасителни разкопки в частен имот. Останките са на човек, който е висок над 2 метра, предаде БНТ.

След извършване на антропологичното изследване е установено, че скелетът е на мъж. Той е от периода на римската епоха. Тепърва ще се търси дали има изменение в гените, които определят растежа и дали човекът е страдал от гигантизъм. Първоначалните изследвания показват, че неговия ръст е 2,20м.

От археологическия резерват Деултум споделят и за още една находка - двоен гроб, при който главите на покойниците са обърнати една към друга. Предполага се, че това са скелети на влюбена двойка. Предстои след антропологическото изследване на костите да се определят възрастта, пола и причината за смъртта на двамата.

В Южния некропол са открити близо 500 гроба. Сред тях се предполага, че има медици и фармацевти, тъй като някои от тях са погребани със скалпели и кутии за медикаменти. Според антрополозите може да става въпрос и за епидемия, предвид големия брой скелети, които са погребани сравнително близо едни до други и в едно и също време - средата на II век.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Мишо Ангелов
преди 2 седмици

Е, к'ъв гигант 2,2 м? Тайсън Фюри днес е 2,16м.

Откажи