Бранд Родопи! Цветелина Бориславова с революция в Пампорово – пълна промяна

Писти, лифтове, хотели и кол център вдигат курорта на световно ниво

Бранд Родопи! Цветелина Бориславова с революция в Пампорово – пълна промяна | StandartNews.com

Културно-историческият туризъм  е изключително важен, за да стане България целогодишна дестинация, но и за да се осъзнаем ние, българите, какво представляваме като енергия на обществото, която трябва да пребъде. Това заяви Цветелина Бориславова, собственик на курорта Пампорово и на фондация „Кредо Бонум” по време на международния форум на „Стандарт” „Пампорово – сърцето на Бранд Родопи. Културно-историческият туризъм като фактор за развитието на региона".

ВИЖ ОЩЕ: Форумът на Стандарт! Бранд Родопи – новата визитка на България

Конференцията бе организирана в курортната перла на Свещената планина от медията ни, националната кампания „Чудесата на България”, Фондация „Кредо Бонум”, Националния борд по туризъм и Общество „Културно наследство” – официалният представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство на Стария континент „Европа Ностра” в България.

ВИЖ ОЩЕ: Бозукова: Бранд България започва от Родопите. 4 условия за туризъм

Благодаря ви, че с такъв ентусиазъм и енергия организирате трети форум по темата, обърна се Борислалова към главния редактор на „Стандарт” Славка Бозукова. И каза какво за нея е Бранд Родопи.

ВИЖ ОЩЕ: Полина Карастоянова: Бранд Родопи е билет за първа класа в туризма

Планината Родопа е майката закрилница на България. Тук се пази информация от предхристиянски времена. Ние трябва, вглеждайки се в древността, да си правим не само изводи, но и да наложим пред себе си обединени да положим истинските основи на едно взаимодействие между различните структури на общество да работим заедно за успеха на България, каза Цветелина Бориславова.

ВИЖ ОЩЕ: Бранд Родопи! Чавдар Георгиев с голямо обещание към кметовете

Топ банкерката направи своеобразен отчет за развитието на Пампорово, откакто собствеността на курорта е в нейни ръце.

ВИЖ ОЩЕ: Проф. Пламен Моллов: Да направим карта на кулинарните чудеса

Още през 2004-2005, когато СИБАНК започна да подпомага Пампорово се изгради ски гардебор, подменен бе седалковият лифт, автогарата бе реконструирана в ски гардероб и ресторант. В момента това е ключов информационен център за целия регион като културно-исторически обекти, каза Бориславова.

ВИЖ ОЩЕ: Голяма новина! Виното ни става нематериално чудо. Нови маршрути

Направена е пълна реконструкция на вила Арфа, която в момента е 5-звезден бутиков хотел. През 2016 пък е извършена цялостна реконструкция на хотел Перелик, който вече е 5-звезден.

ВИЖ ОЩЕ: Бранд Родопи! Изненада от ДПС, Небие Кабак разкри план за туризма

Лифтовете са пътища и на изграждането им трябва да се обръща внимание. Подменихме ски влек с 4-седалков лифт. Имаме почти 90% заснежаване на пистите. Над 300 оръдия за заснежаване, което ни превръща в една от най-сигурните зимни дестинации за спорт, каза още Бориславова.

ВИЖ ОЩЕ: Цветелина Бориславова: За Бранд Родопи – влак от Пловдив до Смолян

През 2016 придобихме активите на Чепеларе и там също изградихме система за заснежаване. Френски фирми имат проекти за нови писти. През 2017 г. придобихме хотелски комплекс на Студенец, продължи Цветелина Бориславова.

ВИЖ ОЩЕ: Румен Пехливанов: Скоростен път ще даде бъдеще на област Смолян

От 2020 г. инвестираме в дигитализация на курорта. Изграден е уникален кол център, изключително модерен, какъвно няма в световен мащаб. Той предлага дигитализирана система за автоматично подаване на информация, съобщи собственикът на Пампорово.

ВИЖ ОЩЕ: Бранд Родопи! Кметът на Девин с призив за пещерите

Тази година започва подмяна на триседалковия лифт от Малина до връх Снежанка с 6-седалков.

ВИЖ ОЩЕ: Бранд Родопи! Полина Карастоянова каза какво трябва да направи министърът на туризма

Всеки път, когато изграждаме нов лифт, имаме огромни проблеми от министерствата, с които съгласуваме проекта, каза Борислалова. Но допълни, че въпреки това очаква новият лифт да бъде приключен до началото на сезона.

Уникална здравна терапия предлага Пампорово. Това е единственото място у нас с изключително високо ниво на отрицателна йонизация. В съчетание с културно-исторически туризъм и с конгресен туризъм курортът се превръща в магнит за туристи. Има и велопарк.

7 ключови фактора за развитие на региона посочи Цветелина Бориславова

Основен фактор е развитието на летище Пловдив като чартърна дестинация. Без него Родопите не могат да се превърнат в леснодостъпна дестинация.

Второ - завършването на Околовръстното шосе на Пловдив. Това са двете най-важни стъпки, без които нашите мечти не могат да се случат, подчерта Бориславова.

Трето - табели до туристическите обекти.

Четвърто - пускане в експлоатация на ГКПП Рудозем - Ксанти. Очакваме по-голяма активност от Гърция, защото от тяхна страна не е завършено трасето, подчерта банкерката.

Пето - облекчени визи за туристите от Турция и Близкия изток. Проблемът с визите спира възможността за туризъм.

Шесто - маркетингова стратегия за регион Родопи с бюджет за изпълнението й. Ние, неправителствените организации, можем да подпомогнем много активно в този процес, каза още Цветелина Бориславова.

Седмо - жп линия Пловдив – Смолян. Само Смолян няма жп линия, което е много странно. Днес всички държави инвестират в този чист енергийно транспорт, подчерта Бориславова.

Тя разказа за новите проекти на фондация „Кредо Бонум”, която много активно участва вече 20 години в проекти, свързани с опазване на културно-историческото наследство.  През 2022 г. „Крето Бонум” завърши проект на ЮНЕСКО от световна величина за Свещарската гробница. Той е пример за взаимодействие между българска фондация, ЮНЕСКО, посолствата и държавата. Беше променено качествено състоянието на Свещарската гробница, която е един от българските обекти под закрилата на ЮНЕСКО.

Новият проект на „Кредо Бонум” е свързан с древното, скрито и малко познато културно наследство в България. Отнася се до социализация на слабо познати обекти и скритите дълбоко в сърцето на Родопите места.

Нека бъдем единни в многоличността си в многообразието си, в добрите си дела, единни за България, призова Бориславова.

Събитието се провежда с подкрепата на Филип Морис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай