За кой бизнес ще има радост догодина

Хлябът остава без ДДС

За кой бизнес ще има радост догодина | StandartNews.com

* Ресторанти, хотелиери, издатели и производители на бебешки храни остават с 9% ДДС

* Хлябът и брашното с нулева ставка

* По-големи помощи за социално слаби и ученици от бедни семейства

В неясната политическа ситуация и предстоящите партийни пазарлъци за кабинет, депутатите продължиха действието мерки, които бяха приети с цел да подпомогнат бизнеса по време на пандемията или да овладеят инфлацията. По-ниски ставки на ДДС в няколко сектора остават през цялата 2023 г. А временната мярка от 9 на сто данък добавена стойност за книгите, периодичните издания и бебешките храни и пелени става постоянна.Това реши парламентът в четвъртък, като прие окончателно промени в Закона за ДДС.

С още година се удължи нулевата ставка за брашно и хляб, която изтичаше на 1 юли 2023 г. Сега приетият срок на действие е до края на следващата година. Предложението е на БСП.Нулевата ставка за хляба и брашното влезе в сила от 1 юли 2022 г. с актуализацията на бюджета за 2022 г. и пакета от мерки за  овладяване на инфлацията. Тя доведе до намаление на цената на хляба въпреки растящите цени на енергията, което бе особено видно в големите вериги. "Ако я нямаше, в момента цената на масовия хляб щеше да е с минимум 50-60 ст. по-висока", коментира Марияна Кукушева, шеф на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. 

До края на 2023 г. се удължава прилагането на намалената ставка на ДДС от 9% за туристическите, ресторантьорските и кетъринг услугите и за фитнесите, реши още парламентът. Предложението е на ГЕРБ-СДС. За първи път по-нисък ДДС за ресторантьорите беше въведен по време на пандемията като антикризисна мярка.9 на сто данък ще плащат не само хотелите, но и фирмите, предоставящи ваканционно настаняване и отдаване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани. От Министерството на финансите предупредиха, че това ще доведе до дефицит за фиска от близо 520 млн. лв. годишно и че има опасност изключенията с намалените ставки от 9% да се превърнат в основни, а 20% ДДС да стане изключение, което променя цялата данъчна философия.

Временната мярка за 9% ДДС на книги, вестници и списания, бебешки пелени и храни става постоянна по предложение на ДПС. Намалената ставка трябваше да се прилага до края на 2022 г., а с приетите изменения ще продължи и в бъдеще.

Въведеното от ДПС по-ниско ДДС за книги и бебешки стоки е постоянно 

Ставката на данъка от 9 на сто важи за доставка на книги на физически носители или извършвана по електронен път, или и двете (включително учебници, познавателни книжки и учебни комплекти, детски книги с илюстрации, за рисуване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания). Тя касае периодични печатни произведения - вестници и списания, на физически носители или извършвана по електронен път или и двете. Но не се отнася за публикации, които са изцяло или основно предназначени за реклама и изцяло или основно съставени от видео съдържание или аудио-музикално съдържание.

Слънчев панел на покрива без регистрация

Освен за ДДС, депутатите приеха окончателно и промените в Закона за акцизите и данъчните складове.  Един от най-важните текстове е, че отпада задължителната регистрация на хората, които си произвеждат ток от слънчева централа с мощност до 1 MW. По този начин се изпълнява изискване по Плана за възстановяване и устойчивост, обясни председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Петър Чобанов.

Друга промяна е, че от 1 април 2023 г. извършените продажби на акцизни стоки в търговските обекти за безмитна търговия на физически лица, които напускат територията на Съюза, както и извършените продажби на акцизни стоки за безмитна търговия на борда на самолетите и в търговските кораби, пътуващи по маршрути за страни извън ЕС, ще се смятат за износ.

Агенция "Митници“ ще води електронен регистър на издадените годишни сертификати за общото годишно производство на акцизните стоки, произведени от независима малка пивоварна или независим малък винопроизводител. Става въпрос за обекти, в се произвежда не повече от 1000 хектолитра вино на година. 

Връзват социалните помощи с линията на бедност

Семейства с ниски доходи да получават помощ за деца от 1-ви до 4-ти клас в размер на 300 лева. Сега тя е само за първокласници, решиха още депутатите. Предложението е на БСП.

Бяха приети промени в Закона за социалното подпомагане, които предвиждат социалните помощи да се определят на база размера на линията на бедност за съответната година, определена с постановление на Министерския съвет. Сега те са на база на гарантиран минимален доход, който в момента е 75 лева.

С обвързването на системата за социално подпомагане с линията на бедност ще се изпълнят препоръките на Европейската комисия и условията за активиране на Плана за възстановяване и устойчивост, свързани със схемите за минимален доход. Също така ще се разшири обхватът на подпомаганите лица и семейства и ще се увеличи размера на помощите, се посочва в мотивите към промените.Линията на бедност, определена за 2023 г., е 504 лв. 

Не се допуска принудително изпълнение върху вземанията на лицата по Закона за социално подпомагане, освен в определени случаи, прие още парламентът. От парични социални помощи не могат да се правят удръжки, освен за надвзети средства за социално подпомагане в резултат на счетоводно-техническа грешка и запори за вземания за издръжка на деца. Сега депутатите добавиха, че могат да се правят удръжки и за недобросъвестно получени средства от социални помощи, установени с влязъл в сила акт.

Хората, недобросъвестно получили социални помощи, ще се лишават от тях до възстановяване на дължимите суми, но за срок не по-дълъг от една година, вместо както беше досега - две години.Промените влизат в сила от 1 юни 2023 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай