Въведеното от ДПС по-ниско ДДС за книги и бебешки стоки е постоянно

Революционната мярка, която беше въведена преди 2 години за преодоляване на част от щетите, нанесени от пандемията на семействата и бизнеса, се превръща в постоянна

Въведеното от ДПС по-ниско ДДС за книги и бебешки стоки е постоянно | StandartNews.com

Предложението на депутатите от ДПС Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и Делян Пеевски за по-ниско ДДС в размер на 9% за книги и бебешки стоки остава за постоянно. Това реши парламентът в четвъртък с приемането на второ четене на промени в Закона за данък върху добавената стойност (ДДС). Така революционната мярка, която беше въведена преди 2 години за преодоляване на част от щетите, нанесени от пандемията на семействата и бизнеса, се превръща в постоянна. Досега тя беше временна и изтичаше в края на 2022 г.

С приетите промени ставката от 9 на сто ще продължава да важи за доставката на храни, подходящи за бебета или за малки деца, бебешки пелени и подобни бебешки хигиенни артикули. Депутатите решиха още същият процент да остане и за доставка на книги на физически носители или извършвана по електронен път, както и за периодични печатни произведения - вестници и списания. Остава и по-ниското ДДС при настаняване в хотели.

Намаленото ДДС за детски стоки бе предложено от депутата от ДПС Делян Пеевски през 2020 г. във времена на надвиснала световна опасност – пандемията от COVID-19. Тогава той-предложи и по-ниска ставка за книгите. Внесената от него, председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и зам.-председателя на партията Йордан Цонев поправка беше одобрена от тогавашния парламент и по същество представлява сериозен социален пакет. „Длъжни сме пред обществото да осигурим на децата – нашето бъдеще – пълноценни условия за отглеждане и развитие, независимо от ситуацията, в която се намираме”, написаха тогава вносителите, като посочиха, че намалението няма да ощети реално бюджета (едва около 40 млн. лева по-малко приходи), но ще има сериозен социален ефект върху семействата. По същество тази мярка е единствената, която остана непроменена за двете години от началото на пандемията и към момента единствената, която остава за постоянно, което означава, че се е доказала във времето.

Или както е казал Джеймс Фрийман Кларк: "Политикът мисли за следващите избори, държавникът — за следващото поколение".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай