Василев подписа със Световната банка, споразумението

То е продължение на дългогодишно партньорство

Василев подписа със Световната банка, споразумението | StandartNews.com

Заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и директорът за страните от Европейския съюз в Световната банка Галина А. Винселет подписаха Рамково споразумение за възмездни консултантски услуги в рамките на настоящия програмен период 2021 – 2027 г.

Документът дава възможност на правителството на България да използва значителния международен опит на Световната банка, включително чрез предоставяне на съвети за формулиране на политиките и оформяне на стратегии, задълбочени секторни анализи, планиране на проекти, както и подкрепа за изпълнението им, информират от Министерството на финансите.

"Споразумението се подписва в подкрепа на усилията на правителството за по-ефективно усвояване на средствата от ЕС. Справянето с неравенствата и подобряването на условията на живот за българите изисква силен партньор и ние сме изключително удовлетворени, че ще работим със Световната банка в тази област", заяви министър Василев по време на церемонията.

"За Световната банка е чест да бъде избрана от правителството да предоставя глобални знания и аналитична подкрепа. Ще продължим да подкрепяме България в средносрочен план да се възползва максимално от членството си в Групата на Световната банка като предоставяме финансиране, аналитична и техническа помощ", добави Галина А. Винселет.

Споразумението е продължение на дългогодишно партньорство в светлината на 30-годишнината от откриването на офиса на Световната банка в София. Документът е и в подкрепа на амбициите на страната ни за изравняване на жизнените стандарти с тези на ЕС и създаване на приобщаваща, зелена и дигитална икономика, като се предпазят хората от негативните ефекти на пандемията и войната в Украйна. Сферите на сътрудничество включват засилване на институциите, подобряване на публичните разходи и обществени услуги, както и засилване на устойчивостта на икономическия модел на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай