Четвъртък,

Валентин Златев ще строи хотел в Африка, вкарва много пари

От: Рачо Рачев -
881
Валентин Златев ще строи хотел в Африка, вкарва много пари
A
A
A

Няколко български инвеститори, предвождани от бившия шеф на "Лукойл България" Валентин Златев, ще строят луксозен петзвезден хотел в африканската държава Танзания. Това става ясно от публикация на Global Travel Industry News и репортаж на местна телевизия, съобщава сайтът "Медиапул".

Хотелът ще е под бранда на германската верига "Кемпински", а планираната инвестиция е 72 млн. долара.

Освен Валентин Златев в делегацията, посетила Танзания през септември, са били още бившият министър на туризма Николина Ангелкова и изпълнителният директор на "Тера Тур Сервиз" Лъчезар Тодоров, става ясно от публикуваните снимки.

Българската делегацията е била водена от Аюб Ибрахим, който е главен изпълнителен директор на международната конференция по туризъм и инвестиции Мавриций - Великобритания.

Те са имали срещи с министъра на природните ресурси и туризъм на Танзания д-р Дамас Ндумбаро в столицата Дар ес Салаам и с Кътбърт Нкубе, председател на Африканския съвет по туризъм.

Плановете са строителството на Kempinski resort да започне през януари 2022 г. Той ще се намира в Тарангире в северна Танзания, където са езерото Маняра и парковете за диви животни Нгоронгоро и Серенгети.

Към момента няма официална информация от Валентин Златев и Николина Ангелкова за плановете им за бизнес начинанието в източноафриканската държава. От публикацията не става ясно дали и Ангелкова ще участва в инвестицията на хотела.

Валентин Златев е сред най-големите хотелиери у нас. Туристическата му компания "Тера Тур Сервиз" е собственик на седем хотела - един в Правец, пет на морето и на 5-звездния в центъра на София "Хаят Риджънси", издигнат на мястото на бившия хотел "Сердика".

Николина Ангелкова коментира пред "Медиапул", че е участвала в международния форум за инвестиции в туризма по покана на Африканския борд по туризъм. От думите ѝ стана ясно, че тя регулярно взима участие в подобни форуми, като уточни, че от 16-17 септември 2021 г. е участвала и като говорител в Световния туристически форум - "A World for travel" в Португалия, а тази седмица на 1 ноември 2021 г. се е включила онлайн отново като говорител и в Конференцията за международен туризъм и инвестиции (ITIC), която се провежда в Лондон в партньорство с World Travel Market (WTM London).

"Контактите ми със световни организации в областта на туризма датират от преди да заема поста министър на туризма през 2014 г. и съм горда да кажа, че и до днес съм изключително често канена като участник и говорител на световни форуми и мнението ми за процесите в туризма се цени и уважава на международно ниво", добави още тя.

Ангелкова посочи, че на Международния форум за инвестиции в туризма от септември 2021 г. в Танзания са присъствали много фирми, една от които е и българската "Тера Тур Сервиз" с интерес в областта на инвестициите в туризма в Танзания.

"Танзания е една от страните, чийто стратегически приоритет е развитието на туризма. Българският туристически продукт, който се създава от страна на хотелиерите у нас е високо ценен в света и за това е разбираемо успешни български бизнес модели да намират поле за инвестиции и извън рамките на нашия пазар. Това носи допълнителен имидж на България на международната туристическа карта", каза още тя.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички