Урсула фон дер Лайен начерта план за Европа. Предупреждението

Тя посочи "нова лига от авторитарни сили"

Урсула фон дер Лайен начерта план за Европа. Предупреждението | StandartNews.com

Урсула фон дер Лайен начерта план за Европа. 

Ръководителят на ЕС заяви, че Европа трябва да направи "следващия скок напред" в областта на отбраната, тъй като е изправена пред заплахите от ос от авторитарни сили от Москва до Техеран.

"Светът е толкова опасен, колкото не е бил от поколения насам, и Европа е в центъра му", заяви председателят на Европейската комисия на конференция в Брюксел.

Фон дер Лайен посочи "нова лига от авторитарни сили", включваща Русия, Иран и Северна Корея, която се стреми да "разтегне нашите демокрации до краен предел".

"Ето защо е време за европейско пробуждане в областта на отбраната и сигурността", каза тя.

Нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. тогава беше обявено като сигнал за събуждане на Европа след десетилетията на недостатъчни инвестиции в отбраната ѝ след Студената война.

Оттогава ЕС стартира инициативи за увеличаване на военното производство.

"Заплахата от война може да не е непосредствена, но не е и невъзможна. Трябва да бъдем подготвени", заяви фон дер Лайен.

"Това започва със спешната необходимост от възстановяване, попълване и трансформиране на въоръжените сили на държавите членки."

Чувството за спешност в Европа се засили от възможното завръщане в Белия дом на Доналд Тръмп след изборите в САЩ през ноември.

"Европейският суверенитет никога няма да бъде за сметка на нашите партньори и приятели. И със сигурност никога няма да повлияе на важността и необходимостта от нашия съюз в НАТО", заяви фон дер Лайен.

Миналия месец Брюксел представи стратегия на стойност 1,5 млрд. евро за засилване на отбранителното производство, но според официални лица това не е достатъчно.

"Достатъчно ли е - не. Нуждаем ли се от повече - да", заяви комисарят по вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон, който е начело на усилията в областта на отбраната.

Франция, Естония и други страни изтъкнаха необходимостта от по-голяма програма, финансирана чрез съвместни заеми, която може да достигне 100 млрд. евро.

Но този стремеж не бе подкрепен от така наречените пестеливи държави, водени от Германия.

До срещата на върха на лидерите на страните от блока през юни Брюксел трябва да представи нови предложения за своите усилия в областта на отбраната.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
15 Коментара
Да те
преди 1 седмица

Гръмнат овца долна!

Откажи
Петров
преди 1 седмица

Когато шибаняците ционисти убиха над 25,000в Газа ,когато същите кривокраки капути взривиха иранското посо лство нищо все едно те е станоло. Шибани фашисти.

Откажи
Ттттт
преди 1 седмица

Точно така, прав си! Ама Видолов ден наближава, няма страшно! Това което ще стане, то ще стане! Много хора особенно тези от краварите и хазарите няма да останат много на този свят!!!

Откажи
Найден
преди 1 седмица

Уруспия мръсна и крадлива се обажда от бункера на хитко.

Откажи
Kiril
преди 1 седмица

Дърта курва мръсна бедна потна.

Откажи
Путин
преди 1 седмица

Само. Че. Не. Е. Бедна. Мастията

Откажи
Ттттт
преди 1 седмица

Абе откачена работа е тази, особенно с техните двойни стандарти. Вие сте големи демократи, няма що??? С фашистка Украйна и Израел нали???

Откажи
Петър
преди 1 седмица

Който се въоръжава от оръжие загива. Европа вече е загинала за да живее америка Тази скумрия ще остане в историята като Хитлер

Откажи
Ivan
преди 1 седмица

Като виждам всички евролидери страдат от някакво маниакално чувство за величие и немогат да приемат че вече са никой. Развяват Русия и Иран като плашила а не осъзнават че те докараха нещата до тук със своите комплекси на велики сили каквито не са били. Спрете, помислете и приемете факта че не определяте вече хода на историята и признайте поражението си, и разпусне те тая гнила организация НАТО и ЕС

Откажи
Фон Папен
преди 1 седмица

Урсула-типичен олигарх,разследвана за корупция и злоупотреби.Есва ли ще я осъдят.

Откажи
Ivan
преди 1 седмица

Този индивид няма представа къде се намира .Живее явно в други измерения .

Откажи
Бунтата
преди 1 седмица

Тази дърта кучка,дпкато не умре или не бъде убита Европа ще страда много и ще страдат бедното общество!!!!НАЛИ Я СЪДИХА ЗА КОРУПЦИЯ,КАКВО НАМЕРИХА,ЗАЩО НИЩО НЕ СЕ КАЗВА ПО ТОЗИ ВЪПРОС??????НО НЯМА СТРАШНО,СТРАШНИЯ СЪД НАБЛИЖАВА!!!!

Откажи
Димитър
преди 1 седмица

Вещицата.

Откажи
Фон дер Хуйен
преди 1 седмица

Тая барабар с хомо сексуалистите от Wef много скоро ще трябва да се крият.Ще идва Видов ден

Откажи