Три пъти увеличаваме доставките на газ от Баку

Три пъти увеличаваме доставките на газ от Баку | StandartNews.com

Баку. Три пъти ще се увеличи предвидената доставка на газ от Азербайджан през 2019 г., съобщи след срещата с президента на страната Илхам Алиев икономическият министър Драгомир Стойнев. От планираните 1 млрд. куб. м. те ще станат 3 млрд. куб. м.

 

Президентът е дал уверения на българската делегация и лично на премиера Пламен Орешарски, че заедно с азербайджанската компания СОКАР ще изградим съвместно дружество, което ще работи по газификацията на България в бита и промишлеността. СОКАР са изявили желание за конкретни инвестиции, главно в сектор енергетика, и конкретно в газовата сфера, заяви Стойнев.

 

Азербайджан има намерение да инвестира в разширяване на газохранилището в Чирен, обяви още икономическият министър.

 

От Баку са обявили сериозни инвестиционни намерения заедно с българска компания да инвестират в нашата газова инфраструктура – най вероятно след поредицата от разговори на българската делегация с първите държавни мъже в Баку.

 

Едва 2 - 3% от населението на България са газифицирани и инвестициите представляват сериозен интерес за СОКАР, каза Стойнев. С развиването на проекта ТАП страната ни ще има възможност за по-големи количества газ.

 

Въпреки че газовите връзки са в проектен процес на реализация, лично президентът Илхам Алиев е декларирал желание със СОКАР да се инвестира в България.

 

„Това ясно показва, че от тук нататък ще вървим към конкретни икономически проекти", заяви министър Стойнев.

 

"Отношенията ни с Азербайджан на политическо ниво са много добри и желанието на премиера Орешарски е да засили нашите взаимотношения с конкретиката от разговорите", уточни министърът на икономиката.

 

Както вече „Стандарт" първи съобщи, в началото на юни президентът на Азербайджан Илхам Алиев заедно със съпругата си Мехрибан Алиева ще посети България и по предварителна информация тогава се очаква да бъдат уточнени параметрите на българо-азербайджанското дружество.

 

Български фирми в областта на земеделието да инвестират в Азербайджан, са предложили на София от Баку.

 

В сряда премиерът Пламен Орешарски се срещна последователно с президента Илхам Алиев и първата дама, която е изключително влиятелна фигура в средите на меценатите.

 

Мехрибан Алиева работи активно в културата и образованието чрез фондацията, която управлява, а проекти под нейна егида са реализирани в САЩ, Европа и Азия. Фондацията носи името на националния герой на Азербайджан Гейдар Алиев.

 

Според запознати с протокола Алиева рядко се среща с държавни глави в рамките на техни посещения в Баку. Премиерът Орешарски бе приет в нейната резиденция заедно с лидера на ДПС Лютви Местан.

 

„Изключително се радвам на нашата среща. Тук, в Азербайджан, познаваме България и ще се радвам да задълбочим нашето сътрудничество в различните сфери", заяви първата дама на Баку на срещата с българския премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай