Тежък скандал в АЕЦ Козлодуй! Уволниха топ експерт

Защо прекратяват договора на професор

Тежък скандал в АЕЦ Козлодуй! Уволниха топ експерт | StandartNews.com

Разрази се скандал в АЕЦ Козлодуй, последван от уволнение.

Не съм говорил срещу АЕЦ „Козлодуй", а изразих мнение по процедурата за изграждане на новите реактори. Това каза в сутрешния блок „Тази сутрин" експертът по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев, който бе уволнен след участие в bTV.

Многократно съм изразявал критика към решението на правителството да започне изграждането на 7 и 8 блока на АЕЦ, което беше взето на 25 октомври 2023 година. Имал съм 10-12 участия по медиите, включително в bTV. Никога не съм крил своята критика, която се базира на това, че не е спазена процедурата, която се изисква от закона, поясни той.

Проф. Георги Касчиев припомни, че ресорният министър трябва да предостави редица оценка, включително за ядрената безопасност и управлението на отработеното гориво. Той каза още, че трябва да се проведе и обществено обсъждане по темата.

В деня след моето участие в bTV аз трябваше да отида на един медицински преглед. Все още се възстановявам, защото бях блъснат на пешеходна пътека миналата година. Обадиха ми се хора от АЕЦ „Козлодуй" и ми обясниха, че ми носят предизвестие за прекратяване на трудовия договор, разказа още професорът.

Предизвестието му е връчено от две служителки от администрацията и шофьорът им. Те са отишли в дома му.

Проф. Касчиев е потърсен в дома си, защото по договор той работи от вкъщи. Реално хората са отишли на работното му място, за да го потърсят. Освен това професорът е в пенсия, т.е. не е останал на улицата. По време на работата си за АЕЦ е имало период, в който неговото работно място е било 4 часа в министерството и 4 часа вкъщи. Плащана му е една не лоша заплата, обясни директорът на АЕЦ „Козлодуй" Валентин Николов.

Той посочи, че са му звъннали докато е бил в командировка в чужбина, за да му кажат, че служител на ядрената централа изразява личното си мнение от телевизионния ефир, докато реално се води в болничен. Именно това е преляло чашата на търпението на директора.

След преразглеждане на неговата длъжностна характеристика, стигнахме до заключението, че на този етап нямане нужда от него. Ако се появи такава нужда, той ще бъде назначен на граждански договор, поясни още Валентин Николов, като допълни, че принципно е съгласен с мнението на проф. Касчиев и вярва, че цялата процедура ще бъде спазена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай