Министър съобщи важна новина за строежа на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй

Гледаме сериозно и на идеята за осми блок в АЕЦ, посочи Румен Радев

Министър съобщи важна новина за строежа на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй | StandartNews.com

Източник: БТА, архив

Постигнат е конкретен напредък по проекта за изграждане на седми блок на АЕЦ "Козлодуй“, съобщи по време на заседание на Комисията по енергетика в народното събрание министърът на енергетиката Румен Радев.

Има междуведомствена работна група за изграждане на жп връзка до Козлодуй, защото сега няма такава линия, а това е логистично предизвикателство. Има процедури за отчуждаване и други дейности, за които е нужна подкрепата на всички политически групи.

По отношение на доставчика на инженеринговия проект в частта "ядрен остров" има ясни срокове и чакаме доклад към март догодина, разкри Радев.

Междувременно се подготвят документи, които да бъдат адресирани до потенциални контрактори за основите строителни работи. Имаме автономността във вземане на решение за доставчик на генераторната и турбинната част, за да не зависим само от един технологичен избор, каза Радев. Имаме сериозни изисквания, към тези които ще поканим на разговори, за да има избор на целия комплекс от участници. Най-вероятно това няма да става през консорциум, а през многостранен договор, с ясен ангажимент на всички участници до края на проекта – тоест до включване в паралел на мощностите, каза министърът.

Гледаме сериозно и на идеята за осми блок в АЕЦ, посочи Радев. Затова спомага и съществуваща инфраструктура в Козлодуй. Проектната компания "Нови мощности“ няма как да е полезна ако не я напълним с кадри. Не с управляващи кадри, а с инженери, които да работят. Амбицията ни е нашите инженери, които сега работят в това число по руски обекти по други държави, да се върнат тук и да търсят перспектива в страната, отбеляза Румен Радев.

Искаме да договорим условия във фиксиран срок и на фиксирана цена за да постигнем оптимални за страната ни условия от проекта за нов реактор. Цената към която се стремим е „чувствително, в пъти, повече от два пъти, от цената на двата блока от североамериканския проект“, който се цитира в общественото пространство, подчерта министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Иво
преди 5 месеца

А бе хора, реалната цена за строителството на нов ядрен блок 1000МВ в Европа е достигнала 27 милиарда евро! https://energypost.eu/hinkley-point-c-boondoggle-dangerous-waste-money/ Правителството е подготвило всичко да сключи безусловен договор със САЩ за два такива изцяло с пари от бюджета. Вие луди ли сте да гледате този обир на века безучастно? Асен Василев вече изля половин милиард депозит в новия АЕЦ и е заделил 12 милиарда в новия бюджет за "добри проекти", както се изрази Денков.

Откажи