АЕЦ Козлодуй опроверга данни за повишена радиация

Нормални стойности, типични за естествения гама-фон в региона, се отчитат и към момента

АЕЦ Козлодуй опроверга данни за повишена радиация | StandartNews.com

Радиационният гама-фон около Атомната електроцентрала „Козлодуй“ е нормален, съобщиха от пресцентъра на централата във връзка с медийни публикации за отчетено пoвишeниe нa paдиaциoнния фoн от една oт измepвaтeлнитe cтaнции в Румъния.

Стaнциитe в paйoнa до АЕЦ „Козлодуй” нe oтчитaт yвeличeниe, държим да информираме българската общественост, че няма повод за безпокойство, посочват от АЕЦ.

Нормални стойности, типични за естествения гама-фон в региона, се отчитат и към момента в контролираните точки от площадката на АЕЦ „Козлодуй” и 100-километровата зона около централата на българска територия“, се посочва още в съобщението.

Според него данните от автоматизираната система за мониторинг се визуализират на информационни табла в населените места от района и в реално време се предават в атомната централа, откъдето се трансферират в Изпълнителната агенция по околна среда и Агенцията за ядрено регулиране.

От централата уточняват, че обект на постоянен мониторинг са радиационните параметри на основни компоненти на околната среда, като въздух, води, почва, растителност, селскостопанска продукция. „Всички изследвания се изпълняват по утвърдени валидирани методи за измервания и анализ. Дейностите са напълно хармонизирани с изискванията на чл. 35 от Договора Евратом, Препоръка 2000/473/Евратом и документите на МААЕ“, съобщават още от АЕЦ „Козлодуй“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Grigori Vasilev
преди 5 месеца

Как да вярваш на мошеници.

Откажи