Телекомуникационни оператори в Европа искат бързи промени в регулацията

Vodafone, Telefonica, Orange и Deutsche Telekom настояват за промени, за да могат по-успешно да инвестират в мрежите си

Телекомуникационни оператори в Европа искат бързи промени в регулацията | StandartNews.com

Шефовете на Vodafone Group, Telefonica, Orange и Deutsche Telekom използваха сцената на Световния мобилен конгрес, за да призоват за бързи и радикални регулаторни промени, за да гарантират, че могат да продължат да обслужват клиенти, да инвестират в мрежи и да правят иновации.

Изпълнителният директор на Vodafone Маргерита Дела Вале, колегата ѝ от Telefonica Хосе Мария Алварес-Палете, главният изпълнителен директор на Orange Кристел Хейдеман и Тимотеус Хьотгес от Deutsche Telekom отправиха съвместен призив за облекчаване или подобряване на регулацията в области като разпределението на спектъра и консолидацията на пазара.

Въпреки че призивите за регулаторни промени не са нещо ново, лидерите изразиха опасения, че Европа е изложена на нарастваща опасност да изостане твърде много от други региони на света по отношение на технологичните иновации и инвестициите в дигитална инфраструктура.

Описвайки съвместния призив, който направи с колегите си, като „голям исторически момент“, Хьотгес заяви, че това не е нищо повече от декларация на четиримата изпълнителни директори, която казва, че „нещо трябва да се промени на този континент“. По думите на Хьотгес над 60% от европейските телекоми вече не печелят достатъчно, за да покрият разходите си за капиталови инвестиции.

Алварес-Палете цитира твърдението, че европейските оператори все още трябва да запълват инвестиционна дупка от около 200 млрд. евро. „Нещо не е наред и трябва да го поправим”, коментира той.

„Готови сме да изиграем нашата роля“, допълни Дела Вале. „Но ако трябва да направим повече, се нуждаем и от нова сделка“, допълни тя.

Шефът на Vodafone подчерта необходимостта консолидирането на пазара да стане възможно в Европа, както и сигурността и справедливото разпределение на спектъра.

Хейдеман, чиято група току-що получи регулаторно одобрение за сливането на испанските си операции с тези на Masmovil, отбеляза, че Европейската комисия е показала някои признаци, че се движи в правилната с посока предвид наскоро публикуваната нова бяла книга.

Въпреки това Хейдеман се усъмни дали „ще се движим достатъчно бързо“, за да сме в крак със скоростта на развитие на изкуствения интелект.

Хьотгес заключи, че е време политическите лидери в Брюксел да спрат да говорят и да започнат да предприемат действия.

„Губим доверието на капиталовите пазари, които ни дават парите за изграждане на инфраструктура. И сега е време подобни твърдения, които чухме през последната година, да станат реални в законодателството“, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай