Танева: Производителите на череши ще получат над 1660 лв. на хектар

Танева: Производителите на череши ще получат над 1660 лв. на хектар | StandartNews.com

"Производителите на череши, съгласно предварителните данни, ще получат значително по-висока подкрепа, като индикативната ставка към момента е над 1660 лева на хектар". Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която бе специален гост на Празника на черешата в град Кюстендил.

Над 15% от производството на череши в страната е съсредоточено в региона на Кюстендил. По приключилата кампания за директни плащания са кандидатствали над 115 000 земеделски производители, от които 4 260 са кандидатствали за подкрепа на плодове. Декларирани са над 23 000 хектара череши, обясни Танева. И уточни, че се отчита трайна тенденция на увеличаване на площите засети с череши.

По Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. в област Кюстендил има сключени 184 договора по три от мерките, по които можеха да кандидатстват производители на череши на общата стойност близо 5 млн. лв, каза още земеделският министър. И припомни, че срокът на Програмата няма да бъде удължен, затова всички производители до 15 септември трябва да приключат проектите си.

Нужно е малките производители да се сдружават, за да постигат по-добри пазарни условия за продукцията си, призова Десислава Танева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай