Световната банка отсече! Влизаме ли в еврозоната

Подробен доклад за икономическото състояние на България

Световната банка отсече! Влизаме ли в еврозоната | StandartNews.com

Световната банка изкара подробен икономически анализ и обяви какви са шансовете на България да приеме еврото през 2025 г..

Ето по-важното в техен анализ, цитиран от "Нова телевизия":

"Икономиката на България се забави през 2023 г. в синхрон с тенденциите на ключовите търговски партньори. Инфлацията продължава да се забавя, но темпото е бавно и излага на риск кандидатурата на страната за присъединяване към еврозоната през 2025 година. Реалните увеличения на заплатите изпревариха растежа на производителността през 2023 г., подхранвайки опасенията относно конкурентната способност. Повторната ескалация на политическата несигурност заплашва програмата за реформи на правителството.

Макар България постепенно да се доближава до средните доходи в ЕС, нейният път на развитие остава неравномерен. До 2022 г. нейният БВП на глава от населението достигна 62,1 процента от средния за ЕС на глава от населението по паритет на покупателната способност, но България остава най-бедната страна членка.

Освен това институционалните и управленските слабости продължават да възпрепятстват по-бързия растеж и развитие на производителността на страната. България успя да преодолее последните кризи сравнително добре, не на последно място благодарение на навременната фискална подкрепа за домакинствата и бизнеса.

Икономическият растеж отбеляза само умерен спад през 2020 г., последван от силно възстановяване през 2021-2022 г. Фискалната позиция остана силна въпреки увеличените дискреционни разходи в отговор на шоковете. Крайният дефицит не надхвърли границата от 3 процента в нито една от годините на кризата, а публичният дълг – при прогнозираните 23,8 процента от БВП през 2023 г. – остава сред най-ниските в ЕС.

От началото на 2021 г. страната страда от политическа нестабилност и загуби инерция на реформите. Това беше за кратко прекъснато от две краткотрайни редовни правителства, които се опитаха да увеличат усилията си и да изпълнят основните цели на политиката, включително важни етапи съгласно Националния план за възстановяване и устойчивост. И все пак подновените политически сътресения заплашват да върнат страната обратно в спиралата на предсрочните избори с намалено желание за реформи.

Растежът на потребителските цени продължи да се забавя през 2023 г., за да достигне 3,8 процента на годишна база до януари 2024 г. Въпреки това дезинфлацията е бавна и средната годишна инфлация достигна 15-годишен връх от 9,5 процента през 2023 г. След бързото влошаване на фискалната позиция в началото на 2023 г. балансът се подобри по-късно през годината, тъй като мерките за укрепване на събираемостта на приходите дадоха резултат.

Предполага се, че растежът на икономиката ще се засили през 2024-2025 г. с очакваното възстановяване в еврозоната. Целта на България да се присъедини към еврозоната през 2025 г. може да бъде трудна, но не и невъзможна за постигане, ако има стабилно правителство и тенденцията на дезинфлация продължи през следващите месеци, както се очаква.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
7 Коментара
23 см
преди 2 седмици

Еврото е УБИЕЦА НА БЪЛГАРИЯ,никой не пита народа дали иска да ОБЕДНЕЕ МНОГОКРАТНО.НАРОДА СИ ИСКА РЕФЕРЕНДУМА ЗА ДА КАЖЕ "НЕ" НА ЕВРОТО

Откажи
,иван
преди 2 седмици

Да ви шибам еврото !

Откажи
Stev McBride
преди 2 седмици

Анализа изглежда реалистичен но липсват имената на изготвилите го

Откажи
Йокин
преди 2 седмици

Народа,ОТДАВНА,НЕ Е ВАЖЕН ФАКТОР!!!

Откажи
DАНИ
преди 2 седмици

Ами да! На последно място сме.! Няма го дядо Тошо пак да ни издигне до 7-то място. А младите се подиграват, но незнаят какво ги чака!

Откажи
Световната
преди 1 седмица

Банка кога попита българите дали им иска ФАШИСТКАТА ГНУСНА ВАЛУТА ,КОЯТО 27МА ГОДИНА СТАВА ДИГИТАЛНА?ТОТАЛТО ИЗЛЪГАН И УБИТ НАРОД СМЕ, ЗАЩО ГО ПОЗВОЛИХТЕ ДА НИ ОКУПИРАТ ТЕЗИ ЗАПАДНИ НЕАДЕКВАТНИ МИШКИ?САМО АКО ЗНАЕТЕ КАКВО ВИ ЧАКА С ТОВА ЕВРО ЩЕ ИЗЛЕЗНЕТЕ ОЩЕ СЕГА НА ПРОТЕСТИ АМА СПЕТЕ СИ ЕСГЕЙЦИТЕ ДЕЙСТВАТ ПО ПЛАН ЗА РАЗБИВАНЕ И РАЗБИТИЕ НА ДЪРЖАВАТА НИ!!

Откажи
За РЕФЕРЕНДУМ
преди 1 седмица

И не на ГНУСНИЯ ЕВРОАТЛАТИЗЪМ КОЙТО НИ ЛЪЖЕ!!!

Откажи