Стойнев и Греков ще следят хипермаркетите

Бобева недоволна от работата на КЗК, имало сигнали, че не е коректна

Стойнев и Греков ще следят хипермаркетите | StandartNews.com

София. Министерствата на икономиката и на земеделието може да поемат контролните функции върху дейността на търговските вериги. Това предложи вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева.

 

Тя обясни, че идеята, която се обсъжда в момента от екипа й, е ведомството на Димитър Греков да се заеме с контрола на качеството на храните, които се продават по магазините, а министерството на Драгомир Стойнев да се заеме с контрола на самите търговски взаимоотношения между доставчици и търговски вериги. Бобева смята и, че във взаимоотношенията им съществуват много нелоялни търговски практики, за премахването на които мерките в наличното законодателство са недостатъчни. Така се стига до сериозни проблеми за достъпа на българските стоки до магазините, които ги ограничават с най-различни такси "за вход", "за рожден ден"" и т.н. Поради тези причини проблемите ще трябва да бъдат регулирани със закон.

 

"Щом веригите уверяват, че не прилагат нелоялна практики, тогава няма проблем това да се регулира в закон", каза Бобева пред БНТ. От думите на вицепремиера стана ясно още и, че лично тя има съмнения за качеството на контрола, упражняван от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и съмнения за неправилни действия и липса на капацитет. По думите на вицепремиера дефинирането на понятията "нелоялни търговски практики" и "злоупотреба с пазарна сила" ще отвори прекалено широко вратата за контрол и ще създаде технически проблеми в комисията. От страна на търговските вериги са постъпвали сигнали, че антимонополният орган не работи коректно.

 

"От друга страна обаче, липсата на капацитет в КЗК и съмненията за проблемни действия от страна на звеното също създават усещането, че може да е по-добре да не се създава антимонополен орган", каза още Бобева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай