Стана ясно до кога ще ни стигне газът. Булгаргаз търси доставки

"Булгаргаз" обяви колко синьо гориво е нужно за последните 2 месеца на 2022 г.

Стана ясно до кога ще ни стигне газът. Булгаргаз търси доставки | StandartNews.com

"Булгаргаз" ЕАД публикува какви количества природен газ са необходими по месеци в изпълнение на решение на КЕВР по Протокол № 190 от 19.07.2022 г., се казва в информация на сайта на газовото дружество. От нея е видно, че за септември и октомври не са посочени количества. Такива има за ноември и декември като става въпрос за общо 843 848.179 MWh.

В публикацията се призовават търговци със свободни количества природен газ да подават съответни обвързващи оферти. Според тази справка излиза, че "Булгаргаз" на практика не търси синьо гориво за септември и октомври, което би трябвало да означава, че необходимите количества са осигурени.

Затова пък в системата за входирани заявления на енергийния регулатор отново няма заявка за цената на газа за месец август. Тя би била поне ориентир за бизнеса, но вероятно този път от "Булгаргаз" ще се оправдаят с решението на Конституционния съд, според което шефаътна регулатора е нелегитимен, пише dir.bg.

Що се отнася до протокола от заседанието на КЕВР, той все още не е публикуван, но  в съобщение до медиите бе съобщено, че с оглед гарантиране сигурността на доставките и спазване принципа на прозрачност, комисията е задължила Обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД да публикува информация за необходимите и неосигурени месечни количества природен газ, както и необходимите капацитети през трансгранични съоръжения за пренос до българския пазар за покриване на потреблението за периода на следващите 12 месеца. По този начин всички пазарни участници ще имат необходимата информация и достатъчно време, за да предоставят най-добрите си оферти към "Булгаргаз" ЕАД. Общественият доставчик следва да подържа тази информация актуална на своята интернет страница и на информационната платформа на Газов Хъб "Балкан" ЕАД.

КЕВР изиска също така от "Булгаргаз" ЕАД да предостави и допълнителна информация във връзка с изпълнението на действащия договор за доставка с "Газпром експорт", както и дали дружеството е предприело действия за претендиране на неустойки за едностранно прекратените доставки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай