Вторник,

След протеста превозвачите уплашени. Какво очакват от Петков?

От: Рачо Рачев -
3648
След протеста превозвачите уплашени. Какво очакват от Петков?
A
A
A

Видяхме, че все пак правителството се е вслушало в нашия глас по отношение цените на горивата, заяви пред БНТ изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

"На протеста ние изразихме нашата воля. Бяхме наясно сред срещата с премиера, че мерките, които ще приложи правителството нямат общо с това, което ние предлагаме. Нашият пакет от мерки го бяхме артикулирали още преди два месеца. Дискусионно е как тази мярка с отстъпката за горива ще сработи и по какъв начин ще се достигне до всички български граждани, но има някакъв напредък от това, което предложихме като мерки", каза Арабаджиев.

От срещата с регионалния министър Гроздан Караджов, която предстои днес, превозвачите очакват да се води една експертна дискусия, а не да се говори "това са нашите предложения, вие трябва да се съгласите с тях". Министърът и превозвачите ще дискутират планираното от властта въвеждане на тол такса за тежкотоварните автомобили по второкласните пътища.

"Решихме да направим допълнително проучване как тол системата ще се отрази на цените на стоките. Нашият доклад вече на финалната права и имаме разминавания с министерството. Министър Караджов каза, че разликата в цената на хляба ще бъде с една стотинка, според нашите изследвания може би над 5-6 стотинки ще бъде поскъпването. За нас е важно да има модел на работа, в който цените да са точни и да можем да стигнем до вариант, който да не даде отражение на стоките от първа необходимост", каза представителят на превозвачите.

Ако биодобавката бъде премахната а срок от 6 месеца, тя ще окаже влияние върху цените на горивата - с 11-12 стотинки надолу, подчерта той. Когато има натиск от цените на горивата, транспортната услуга се увеличава, а колкото по-висока е тя, толкова повече ще се увеличават и стоките от първа необходимост.

Йордан Арабаджиев опроверга твърдението, че тежкотоварните автомобили не плащат тол такси и заяви, че искането на шофьорите е тол таксите да се въведат след 1 януари 2023 година.

"Камионите плащат тол такси и то в пъти повече отколкото преди винетната система - някъде около 1200-1500, стига и до 2000 лв. годишната винетка за камион. Противопоставянето на личните автомобили срещу камионите го считаме за некоректно", уточни Арабаджиев.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com