Шок на пазара! Петролен гигант губи печалби заради евтин петрол

Тази година средната цена на петрола се е установила около 85 долара за барел

Шок на пазара! Петролен гигант губи печалби заради евтин петрол | StandartNews.com

Петролният гигант на Саудитска Арабия "Арамко" (Aramco) обяви днес, че чистата му печалба се е понижила с 23% заради спада на цените на суровия петрол и на производството, предаде Франс прес.

Компанията е регистрирала печалба от 32,58 милиарда долара спрямо 42,43 милиарда долара  през същия период на миналата година, според комюнике.

Тези резултати отразяват "влиянието на спада на цените на брутния петрол и продадените обеми", според комюникето.

Печалбата на "Арамко" отчете спад от 19,25% през първото тримесечие и с 38% през второто тримесечие спрямо същите периоди на 2022 година.

Руската инвазия в Украйна през февруари миналата година повиши цените на суровия петрол до над 130 долара за барел. "Арамко" регистрира тогава "рекордна" печалба от 161,1 милиарда долара, което позволи на кралството да регистрира първия си годишен бюджетен излишък от близо десетилетие.

Тази година средната цена на петрола се е установила около 85 долара за барел, според "Джадва инвестмънт" (Jadwa Investmnet), базирана в Рияд.

Водещият световен износител на суров петрол обяви през април, че съкращава производството с 500 000 барела дневно в рамките на координирани действия с други петролни страни с цел да поддържат цените.

През юни саудитското министерство на енергетиката обяви допълнително съкращаване на добива с 1 милион барела дневно, което влезе в сила през юли. Това намаление ще продължи до декември, потвърди министерството в неделя.

Производството на кралството е около 9 милиона барела дневно и е доста под обявения дневен капацитет от 12 милиона барела дневно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай