Ще сработи ли плащането и в евро, и в лева? Съветът на Хампарцумян

Банкерът скептичен

Ще сработи ли плащането и в евро, и в лева? Съветът на Хампарцумян | StandartNews.com

Ще сработи ли схемата да плащаме едновременно и в евро, и в лева? Банкерът Левон Хампарцумян даде своето експертно мнение.

"Това е провокация към Европейската централна банка. Чисто дипломатически е малко груб ход. При еднократното приемане на еврото всички разходи ще бъдат поети от държавата. Еднократно. А когато това нещо отиде в магазина, така наречения арбитраж, тоест обмяната на една валута, проценти, смятане - това ще бъде в ръцете на търговците и ще стане такъв хаос, в който никой няма да може да се оправи. Дефакто целта, че хората по този начин ще свикнат с еврото, няма да бъде постигната. Напротив - ще се създаде допълнително смущение", каза той пред бТВ.

Хампарцумян говори и за преходния период, когато сме по-близо до Еврозоната, и това дали ще има паралелни валути. "Те не са паралелни валути. Цените ще бъдат представени и в едната и в другата валута по фиксирания курс на евро срещу лев. Иначе ще бъдем или с левове или с евро. Този преходния период ще бъде много къс. Всичките разходи по превалутиране ще бъдат поети от държавата. Банките ще бъдат организирани, системите ще бъдат направени. Така че това нещо не е просто някой решава и минава в Еврозоната. Това го прави Черна гора, която е малка държава с малка икономика. ЕЦБ не е доволна от това и го казва по най-различни начини. България трябва да си напише домашното и да влиза в еврото час по-скоро. Този, на който не му стигат парите, няма да му стигат и в бъдеще", добави банкерът.

"Доходите ни зависят от представянето на икономиката и от нашето представяне вътре в тази икономика. Не зависят от начина, по който ги измерваме. Защото еврото и лева са измерителите на икономическия успех или неуспех. Тоест, аз съм 1,80 м висок, в инчове ще бъда по-малко число, но съм си толкова висок колкото съм. Тоест, нашата икономика е такава каквато е, еврото ще даде определени преимущества на икономически активните хора. На другите няма, но те другите зависят от тях. Относно бюджета, той е за шест месеца. Той е доста генеричен и простичък, нищо, че е 300 страници. И доста гъвкав. Заложеният 3 процента дефицит е възможен. Това, което е важно да се знае, е, че ние не можем да надскочим себе си. Социалните плащания трябва да вървят по начина, по който са определени да компенсират колкото се може повече инфлационни процеси по една проста причина - в последните 20 години неравенството на доходите в България се увеличава", коментира още експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай