Руският бос на "Монако" излиза сух от дело за убийство

Колекционерът на тузарски имения

Руският бос на "Монако" излиза сух от дело за убийство | StandartNews.com

Той е човекът, който за една година накара целия свят да говори за него. След като купи "Монако", стана близък приятел на принц Албер и се сдоби с острова на Атина Онасис. Дмитрий Риболовлев е предприемач, инвеститор, лекар, президент на футболен клуб. Сега явно гледа напред и иска да направи от "червено-белите" суперсила, а също и да натисне останалите руски и арабски магнати, ангажирани със спорта. Със своите 9,1 млрд. долара в този момент е номер 119 в листата на най-богатите хора според "Форбс". За месец пръсна 130 млн. евро за Радамел Фалкао, Джеймс Родригес, Жоао Моутиньо и Рикардо Карвальо. Кой е всъщност mister money на Монако?

Роден е на 22 ноември в Перм в семейство на лекари. Родителите му работят в катедрата на Пермския медицински институт. В духа на фамилната традиция той също учи медицина. До втори курс се труди като санитар, а после медицински брат. През 1990 г. завършва с отличие и става лекар в реанимацията на кардиологията. Като студент среща съпругата си Елена и се ражда първото им дете. Въпреки професията си Дмитрий има много по-големи мечти. Знае и как да ги постигне. С баща си основава фирма за магнитотерапия, която развива, а по-късно се заема с производството на калиеви торове. Оказва се роден за търговец. След като основава своя инвестиционна компания, идва ред на банка, в която се вливат средствата от предприятията в Перм. През 1995 г. обединява инвестициите в "Уралкалий". Десет години по-късно продава 53 процента от холдинга. Така личното му богатство скача на 8,5 млрд. долара. Кризата не му се отразява, но затова пък 1996 г. лепва черно петно в биографията му. Бива арестуван по обвинение за убийство и изкарва в следствения изолатор. Бива освободен срещу милиарди рубли и по-късно оправдан. Носи се слух обаче, че дълго време се движи с бронежилетка.
Дмитрий има собственост по всички дължини и ширини на земното кълбо. Притежава къща във Флорида за 95 млн. долара, две хижи в Швейцарските Алпи за по 21 милиона евро, вила в Париж и Монако, самолет и яхта за 75 млн. евро, оригинални картини на Пикасо и Ван Гог. Купува именията на актьора Уил Смит в Хавай и на Доналд Тръмп в Палм Бийч. Списъкът е безкраен. Съпругата му, с която се развежда, взима хубав пай от 12-те млрд. долара. Това е една от най-скъпите раздели.
Голямата му дъщеря Екатерина също е собственик на няколко апартамента. Тя първа отива в Монако и купува имението за 317 млн. евро. Олигархът, за да бъде близо до нея, реши да се настани постоянно там. Така всъщност идват първите му контакти с принц Албер и решението да купи отбора на княжеството. В проекта няма никакъв бизнес. В Монако живеят 30 000 души, повечето не се интересуват от футбол. Иначе Риболовлев има още една дъщеря. Предприемачът обича да кара ски и участва във фонда за поддържане на руските олимпийци.
Една от последните му глезотийки е остров Скорпиос, с който се сдобива срещу 150 млн. долара. Сделката за райското кътче на фамилия Онасис е нещо като дългосрочно отдаване под наем, тъй като волята на Аристотел Онасис е била островът никога да не излиза извън владението на семейството му. В договорката е включено и съседното островче Спарти. Преди повече от 10 години, преди изобщо някой да е предполагал, че гръцката икономика ще се срине, Скорпиос е оценен на 200 млн. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай