Радев с ключова новина за газа! Решителната среща

Президентът обяви тръгва ли още газ от Азербайджан

Радев с ключова новина за газа! Решителната среща | StandartNews.com

За мен е изключително удоволствие да бъда домакин на държавния глава на Азербайджан президента Илхам Алиев. Направихме преглед на двустранните отношенията между страните ни – предизвикателства и възможности. Това каза президентът Румен Радев на среща с азербайджанския му колега Алиев.

„Активният диалог на високо и най-високо ниво през последните години допринесе отношенията ни да се издигнат до стратегическо партньорство. Азербайджан се утвърди като желан, приоритетен и надежден партньор“, каза Радев.

„Визитата на президента на Азербайджан има двойна символика: тя се извършва в годината от 30-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между страните ни, но визитата обхваща и важна дата - утрешния ден, когато откриваме газовата връзка между Гърция и България. Тази връзка ще ни даде възможност за първи път да получаваме реално газ от Азербайджан“, каза още той.

„Току-що обсъдихме с президента едно предложение, което постъпи към мен вчера, подписано от четири газови оператори на четири европейски държави – България, Румъния, Унгария и Словакия, които предлагат да транзитират допълнителните количества газ, които подписа като меморандум г-н Алиев заедно с Урсула фон Дер Лайен в Баку“, информира Радев.

„В условия на прекъснати доставки, високи цени, ние търсим нови възможности, иновативни решения. Обсъдихме с президента Алиев възможността някои от нашите големи промишлени консуматори на газ в областта на изкуствените торове, цимент, стъкло – същото произвежда и Азербайджан – да получават газ директно от Азербайджан, а после да излизат заедно на пазарите и да поделят печалбата. Това ще облекчи и „Булгаргаз““, каза още той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай