Понеделник,

Работодателите бесни: Секта протестира срещу газа от Газпром

От: Иван Ангелов -
23893
Работодателите бесни: Секта протестира срещу газа от Газпром
A
A
A

"Това е протест на една секта. Това е секта на противниците на руския газ, купуван без посредници. Това е нейното наименование на тази самоубийствена секта. Защото ние купуваме руски газ, но чрез посредници, с 30% по-скъпо. Това не е лошо за тази секта, лошото е, когато го купуваме директно с 30% по-евтино". Така Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), коментира пред НоваНюз протестите срещу евентуално подновяване на преговорите с "Газпром" за купуване на природен газ.

Бизнесът ще иска от властта сигурни доставки на газ на конкуренти цени и доказателства, че страната ни няма да претърпи санкция за това, че не сме взели количествата, които сме заявили от "Газпром експорт", каза още Васил Велев.

По думите му тези санкции ще бъдат над 1 милиард и ще ги плаща всеки един от българските граждани. "Но това, което ще направим, е да предявим иск към хората, които са допуснали това да се случи. И ще направим един публичен процес, за да е ясно заради кой в момента плащаме близо 300 милиона месечно повече за газ и заради кой ще платим над 1 милиард санкции за количества газ, които сме заявили, но не сме взели", закани се бизнесменът.

"Бизнесът е изправен пред загуба на конкурентост”, посочи още Велев. „Очакваме за август цената на природния газ в България да е над 150 евро на мегаватчас. За сравнение в съседна Сърбия е 45 евро - 3 пъти по-малко, в Унгария - 65 евро, два пъти и половина по-малко и в Гърция – 80 евро, два пъти по-малко. Всички тези страни, включително и България, получаваме руски газ. Само че ние го получаваме на два пъти, три пъти по-висока цена."

Велев посочи, че цената по договора с "Газпром" е с 30% по-ниска от текущата пазарна спотова цена. "Отговорната българска европейска позиция е да вземем максимално количество от "Газпром експорт". Да напълним на 100% "Чирен" и ако ни остане, да продаваме в Европа този газ". А диверсификацията я постигаме с времето, подчерта Велев.

В Антикризисния щаб, в който АИКБ са поканени, но още не са заседавали, бизнесът ще настоява да се обсъди при недостиг на газ в какъв ред ще бъдат изключвани, какво ранно предизвестие ще получават, какви компенсации ще има за лишените от газ предприятия.

А високата цена води до ограничаване на активността, намаляване на продажбите, на заплатите, на персонала, обясни Велев и заключи: "Ако това продължи достатъчно дълго - да получаваме по-скъп газ от нашите конкуренти, това ще доведе до спиране на работа и затваряне на предприятия".


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com