Проверете си заплатата за декември. Забравен бонус!

Важно разяснение даде Атанас Чернаев, директор на инспекцията по труда в Пловдив

Проверете си заплатата за декември. Забравен бонус! | StandartNews.com

Ако сте работили на 24, 25, 26 декември, задължително си проверете заплатата за миналия месец, когато я получите в края на януари. Трябва да имате бонус.  Това стана ясно от интервю за "Фокус" Атанас Чернаев, директор на инспекцията по труда в Пловдив.

През изминалата година сме констатирали няколко случая, в които не е било платено трудово възнаграждение, с предвиденото в Кодекса на труда увеличение за работа на официалните празници през годината, каза Чернаев.

По думите му проблеми, свързани с допълнителното заплащане на труда и увеличението, което се полага за работа в почивни и празнични дни, не са толкова често срещано явление.

 "По-често сигналите с неплащане на трудово възнаграждение са най-вече за неизплащане на последните възнаграждения при напуснали работници. Ако сега ме питате за празниците, които бяха през декември месец, все още сигнали не сме получили за тази година. Но трябва да е ясно, че трудовите възнаграждения за декември в преобладаващата част ще бъдат получени в края на месец януари. И чак тогава, може би, някои от работниците ще разберат, че не им е изплатено това, което е предвидено в Кодекса на труда", каза Атанас Чернаев.

 Той обясни, че за работа на официални празници, каквито в случая бяха 24, 25, 26 декември, както разбира се и 1 януари, макар че той е от Новата година, се изплаща трудово възнаграждение със 100% увеличение. Ако заплащането за 1 час е 15 лв. или 10 лв., то съответно при работа на официален празник, това заплащане за този час трябва да бъде двойно - 20 или 30 лв., в зависимост от продължителността на работата през деня, т.е. трябва да бъде сметнато.

"Не винаги на официалните празници се работи на пълен работен ден. Така че тогава по-често може да се налага да се смята по часове. Иначе, най-грубо казано трябва да се получи двоен надник. Ако работата на официален празник за работещите се явява и извънреден труд, а извънреден е трудът за всички хора, които работят и се отчитат дневно, т.е. не са на сумирани часове на работното време или работят на ненормиран работен ден, в каквато й да е сфера на икономиката ни, то тази работа в празничните и в почивните дни е извънреден труд, за който се дължи още един път увеличение със 100%.

За тези, които работят на сумирано изчисляване на работното време, единственото, което се полага е увеличението от 100% за работа на официалните празници, тъй като за тях почивните дни са тези в които почиват, работните са тези, в които работят и това е по график.", каза още Чернаев.

 Той обърна внимание и на факта, че 27 декември беше неработен ден, но той реално погледнато не е официален празник, работен ден е защото един от официалните празници се падаше в неделя. Съгласно Кодекса на труда ако официален празник е в неделя или събота, то следващият работен ден или два работни дни - понеделник или вторник се явява неработен ден. Но при него, ако е извънреден труд, заплащането е като в почивен ден 75% увеличение, или 1,75% над нормата. Това важи за всички официални празници, с изключение на великденските празници, тъй като те по принцип са събота и неделя", поясни Атанас Чернаев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай