Президентът ще помага на високите технологии

Това е заявил президентът Румен Радев на среща с Българската стартъп асоциация (BESCO)...

Президентът ще помага на високите технологии | StandartNews.com

Насърчаването на дейността на новостартиращите компании в сферата на високите технологии е инвестиция в бъдещето на българската икономика. Това е заявил президентът Румен Радев на среща с Българската стартъп асоциация (BESCO), цитиран от прессекретариата на държавния глава.

В срещата са участвали и представители на компании в сферата на информационните и комуникационните технологии, киберсигурността, биотехнологиите, космическите технологии.

Информационните и комуникационните технологии са не само част от икономиката с висока добавена стойност, но и подпомагат създаването на качествено нов модел за обществено развитие, е подчертал Румен Радев.

По думите му засилването на връзките между институциите, бизнеса, сектора на образованието и новостартиращите български високотехнологични компании, създава перспективи преди всичко за младите българи да останат и търсят своята професионална реализация у нас.

"Има много държави, които не разполагат със значителни природни ресурси, но разчитат на качествено образование и развитие на човешкия фактор и са сред най-развитите днес общества", е посочил президентът.

Румен Радев е добавил, че президентската институция ще засили диалога си с новостартиращите компании в областта на високите технологии, а техни представители ще бъдат включвани във водените от него делегации в чужбина. 

От Българската стартъп асоциация са запознали държавния глава с резултатите от дейността на своите компании, някои от които вече имат осъществени успешни проекти в България или чужбина в областта на киберсигурността, образованието и космическите технологии.

На срещата са били обсъдени и теми, свързани с подобряване на диалога на малките фирми с институциите, както и за приобщаване на техните вече доказани разработки и в сферата на сигурността и отбраната в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай