Предупреждение! Ключова новина на Кристалина за инфлацията

Важен коментар за икономическата ситуация у пнас и в Европа

Предупреждение! Ключова новина на Кристалина за инфлацията | StandartNews.com

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева даде интервю пред "Блумбърг". Тя ще вземе участие в 27-aта конференция на Организацията на обединените нации за изменението на климата, започнала вчера в Египет.

Глобалната инфлация може да е близо до своята връхна точка. Все пак може да се окаже трудно тя да се сведе до целевите равнища около 2 на сто. Това, което тласка нагоре инфлацията е не само нарушеното търсене и предлагане, но също така и променящата се среда, в следствие на осъзнаването, че вече не можем да взимаме решенията си на базата на евентуалните разходи, казва още Георгиева.."

Като е обяснила, че ако искаме да постигнем диверсификация на веригите за доставка, това неизбежно ще тласне нагоре цените. Виждаме, че централните банки са обединени в борбата си срещу инфлацията, и са я приели като свой основен приоритет. "

Борбата на централните банки с инфлацията и диверсификацията на доставките, процеси които протичат паралелно, ще смъкнат цените до нивата, на които трябва да бъдат", допълва Георгиева.,

Тя е предупреди, че ако не успеем в борбата си срещу инфлацията, то "тогава основата за растеж, която е ценовата стабилност, ще бъде нарушена".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай