Пращаме пари по телефона

Пращаме пари по телефона | StandartNews.com

България е първата страна в Източна Европа, която пуска мобилни парични преводи от и за чужбина. Разработката е на Банка ДСК и MoneyGram. Това обявиха Адриан Спину, мениджър "Бизнес развитие" на MoneyGram, и Васил Димитров, директор "Бизнес развитие на дигиталните канали" в ДСК.

С нареждане по мобилния телефон може да се прехвърлят суми към сметки от над 200 държави в света на практика по всяко време на денонощието, седем дни в седмицата. Получателят приема парите по сметката си и може да ги изтегли на гише или от банкомат в рамките на няколко минути след изпращането. Такса за получаване няма, плаща само изпращачът по тарифата на MoneyGram. За преводи в България тя е 5 лв., а за международни преводи най-малко 9 евро.

Българите в чужбина са най-големият чужд инвеститор в страната. За 2014 г. те са изпратили на своите близки над 1,7 млрд. долара от целия свят, по данни на Световната банка. Така страната ни се нарежда сред най-големите получатели на парични преводи в Европа. Почти половината от тях ($830 млн.) идват от Турция. Много висок процент от сънародниците ни използват модерни технологии и това е причината компанията за парични преводи да внедри първо у нас новата мобилна услуга, каза Адриан Спину.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай