70% работят хоумофис. Не искат промяна

Все още над 70% от служителите работят дистанционно

70% работят хоумофис. Не искат промяна | StandartNews.com

Независимо от обещанията на голяма част от компаниите през пролетта на 2021 г. да започнат поетапното връщане на служителите от дома в офиса, все още над 70% от тях работят дистанционно, показва проучване на Cushman & Wakefield Forton.

Пандемията даде силен тласък за промяна в начина на работа и реално създаде допълнителни предизвикателства пред компаниите, свързани с производителност, задържане на способния персонал, сигурност на работното място и гъвкавост. Успешното адаптиране на компаниите в новата среда зависи в голяма степен от физическите работни пространства, т.е. реално засяга и собствениците на бизнес сгради.

„Собствениците на сгради и бизнесите търсят различни механизми, с които да върнат служителите на физическите им работни места. Редица изследвания доказаха, че продължителната работа от разстояние не само понижава ефективността и креативността на хората, но влияе негативно върху тяхното физическо състояние – служителите се чувстват по-изморени и изолирани, расте рискът от бърнаут. Ако ваксинацията е медицинския отговор на усложнената обстановка, но бизнес отговорът ще бъде приспособяването на работните среда към новите условия“, коментира Михаела Лашова, управляващ партньор на Cushman & Wakefield Forton. 

В отговор на трайно изменящата се среда и настъпилите промени в нуждите на наемателите и техните служители, компанията разработва нова платформа - Forton Digital Services for Real Estate.

„Посоката, в която дигитализацията е наложителна, включва възможностите за интегриране на умен достъп до паркинга и офиса, известия, резервиране и управление на конферентни помещения, резервиране и поръчване на храна, информация за събития, комуникираме с колеги, енергиен мениджмънт и други услуги, като всяка една може да бъде достъпвана и управлявано интерактивно от телефона“, посочва Красимир Петров, мениджър „Управление на имоти и активи“ в Cushman & Wakefield Forton. 

Сред партньорите на компанията в разработването на дигиталните решения са технологичните стартъпи BIODIT, Grid Metrics, Corefin и други.

„На офис пазара в София в момента има достатъчно първокласни площи с потенциал за внедряване на технологични решения. Сегашният момент, когато предлагането е повече от търсенето, е най-подходящ за въвеждане на подобни иновации, които ще повишат конкурентоспособността на отделните проекти. Заетите сгради ще могат да задържат дългосрочните си наематели, а тези, които не са запълнени, могат да използват тази възможност да привлекат нови ползватели. И в двата случая собствениците на сградите ще трябва да заложат на много повече на “soft” решения, които позволяват повече комбинативност и гъвкавост. Ще се търси добавената стойност на сградите в технологичните възможности“, пояснява Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Към края на 2020 г. на  незаетите офис площи са 284 148 кв. м, като за последното тримесечие делът им нараства от 11.4% до 13.6%, сочат данните на брокерската фирма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай