Петък,

Плащай (сметката си) онлайн с кауза

От: Стандарт -
Плащай (сметката си) онлайн с кауза
A
A
A

А1 продължава да разширява кампанията за дигитална солидарност

Кампанията за дигитална солидарност на А1 продължава да се разраства. Телекомът ще дарява по 1 лев на дарителската сметка на Министерството на здравеопазването за борбата с COVID-19 за всяка сметка, платена онлайн – през мобилното приложение Моят А1 или през уеб портала A1.bg. Компанията дарява на МЗ и 1% от стойността на всяка трансакция с A1 Wallet на POS терминал или онлайн.

С тези инициативи компанията дава възможност на клиентите не само да намалят рисковете от разпространение на вируса, като използват новите технологии, но и да допринесат за благородната кауза. Дарителската кампания ще продължи до 30 април, а събраната сума ще подпомага дейността на лечебните заведения в борбата им срещу COVID-19.

Развитието на дигиталните технологии и комуникационните мрежи позволява всички дейности и процеси да могат да се случват по нормален начин, въпреки ограниченията за излизане. По време на извънредното положение учениците продължават образованието си дигитално, а голяма част от хората работят от вкъщи.

Защо да плащаме онлайн

Технологичната компания А1 призовава потребителите си да спазват препоръките за спазване на социална изолация и да използват онлайн методите за плащане, управление на услугите и техническа консултация, вместо да посещават физическите обекти на компанията. Чрез приложението Моят А1 и уеб портала на А1.bg те могат да управляват всички използвани услуги от телекома дистанционно, без да нарушават препоръките за изолация.

Онлайн могат да се проверяват дължими суми по фактури с подробна разбивка, да се следи текущото потребление, както и да се активират допълнителни пакети и услуги. Използването на дигиталните канали е сигурен и безопасен начин за управление и плащане на услуги, особено сега, когато реденето на опашка не е препоръчително. На уебсайта А1.bg хората могат да платят и сметки на свои близки или роднини, дори и да нямат регистрация. Единствено е необходимо да въведат номера на услугата и своя имейл адрес.

Освен мобилното приложение Моят А1, на разположение на клиентите са и онлайн магазин, А1 Видео помощник, видео връзка с магазин, онлайн магазин, с които могат да се свържат с представител или технически сътрудник на компанията.

Онлайн е по-лесно и по-удобно

А1 активно развиват каналите за самообслужване от години, тъй като това е най-лесният и удобен за потребителите начин за връзка и комуникация с компанията не само в моменти на социална изолация.

Постоянното надграждане на функциите и възможностите на дигиталните канали за самообслужване е с цел клиентите да разполагат с бърз и лесен начин за взаимодействие с компанията – без чакане по опашки и загуба на ценно време. Телекомът предлага пълен набор от инструменти, с които клиентите могат да управляват всички услуги, без да посещават физически офис. Това са мобилното приложение Моят А1, А1 Видео помощник, видео връзка с магазин, онлайн магазин и уеб версия на Моят А1.

А1 помага за борбата с COVID-19

Дарителската инициатива на А1 е част от кампанията за дигитална солидарност, която продължава да се развива и включва нови мерки, допълнителни услуги и възможности в полза на потребителите в тежката ситуация.

Тя насърчава хората да не излизат от вкъщи, за да се предпазят от вируса, като се възползват от предложенията за по-приятно и пълноценно прекарване на дните у дома.

Даренията за Министерството на здравеопазването за всяка сметка, платена през Моят А1 и за POS и онлайн плащанията с А1 Wallet, са в подкрепа на българските лекари, които се борят за преодоляване на заболяването от COVID-19.

Кампанията за дигитална солидарност стартира с предоставяне на безплатни ТВ канали и бонус от 10 000 МВ мобилен интернет. В помощ на онлайн обучението на учениците компанията предостави безплатен трафик към платформата Уча.се, а работещите от дома могат да използват безплатно платформата за видео конференции Eyeson.

Клиентите в роуминг пък получиха безплатни МВ и минути за разговори. Част от инициативата е и безплатното приложение А1 Guard, което А1 разработи за превенция на телефонните измами.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички