Петкова: Трябва ни киберсигурност в енергетиката

Теменужка Петкова подчерта ролята на българския еврокомисар Мария Габриел

Петкова: Трябва ни киберсигурност в енергетиката | StandartNews.com

Темата за киберсигурността е пряко свързана с националната сигурност на всяка една страна, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на конференция на тема „Енергийна и градска киберсигурност, България 2019“.

„Киберсигурността е изключително важна тема, която е пряко свързана със сигурността на всеки един сектор от държавното управление. Много отдавна въпросът свързан с киберсигурността е напуснал националните границите, той е тема, която има международен характер“, добави Петкова.

„Тук е много важно да подчертаем ролята на нашия еврокомисар Мария Габриел за това, че тя постави във фокуса на вниманието тази тема. В началото на 2019 г. Европейския парламент и Съвета на Европа приеха програмата „Цифрова Европа“. Тази програма предвижда да влезе в 2021 г. предвидени са 9 млрд. като финансов ресурс. В това отношение 2 млрд. са предвидените ресурси за киберсигурност“, обясни енергийният министър.

Петкова поздрави организаторите за това, че поставят темата за киберсигурността точно сега, в този момент, във фокуса на общественото внимание. „Когато става въпрос за енергетиката и киберсигурността наистина тези две теми са пряко свързани. Всички знаем колко важен сектор е енергетиката от икономиката на една страна, това е секторът, който е пряко свързан, той засяга всеки един от нас като потребител, като бизнес. Това е секторът, който е пряко свързан и с националната сигурност на страната“, посочи още министърът.

„Всеки един проблем по отношение на киберсигурността в енергийния сектор може да доведе до много сериозни рискове по отношение на държавата, по отношение на нейното икономическо и социално развитие. Ето защо ние в енергетиката гледаме изключително отговорно на темата свързана с киберсигурността“, допълни тя.

„Неслучайно и Министерство на енергетиката е един от 4 ведомствени центрове в нашата страна, които са определени като компетентен орган по отношение на мрежовата и информационна сигурност. В рамките на министерството сме разработили поредица от мерки, които да дадат възможност да се осъществява координацията между всички предприятия в тази изключително важна сфера, каквато е киберсигурността“, коментира Петкова.

„Искам да благодаря на Военна академия за прекрасното сътрудничество, което имаме. Знанията и опита, който придобиват служителите в енергийния сектор е безценен“, каза още Теменужка Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай