Пълна мобилизация във фонд "Земеделие"

Пълна мобилизация във фонд "Земеделие" | StandartNews.com

Атидже Алиева-Вели ще отговаря за Програмата за развитие на селските райони

Пълна мобилизация е обявена във Фонд "Земеделие" (ДФЗ). Всички експерти, които отговарят за разглеждането на проектите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), ще работят на максимална скорост, разказаха служители на Разплащателната агенция. Целта е да се разгледат максимално бързо забавените проекти и кандидатите за еврофинансиране да си получат парите.

Новият шеф на ДФЗ Атанас Добрев се е срещнал още в първия си работен ден на новото място с представители на дирекциите, за да обсъдят възможностите за възможно най-бърза обработка на забавените проекти по ПРСР. 2500 комплекта документи ще бъдат преразгледани, а е възможно за част от тях да се наложи кандидатите да подадат допълнителни бумаги, обясниха от фонда. От там, както и от земеделското министерство твърдят, че няма опасност проектите да останат без финансиране заради смяната на ръководството в ДФЗ. Бившите шефове на фонда - Мирослав Николов и Виолета Александрова, обаче имат друга версия по въпроса. Според тях, близо 1800 проекта за почти

260 млн. лв. са поставени под заплаха

от провал заради смяната на караула в ДФЗ. Експертите на фонда са разгледали и одобрили тези проекти и единственото, което е трябвало, за да договорят окончателно, били подписите на Николов и Александрова. Договарянето за ПРСР за периода 2007 - 2013 г. трябваше да приключи на 30 юни. Шефовете обаче не смогнали да разпишат всички документи, макар реалното договаряне по тях да е приключило, защото ставало дума за огромен обем бумаги, коментираха бившите първи във фонда. Според Александрова тези проекти могат да бъдат безвъзвратно загубени, защото сега ще трябва да се предоговорят. За да се случи това, трябва да се променят наредбите, те да бъдат одобрени от Брюксел, да се подадат наново документите на бенефициентите, а

това отнема от 6 до 9 месеца

и няма да има никакво време за изпълнение на проектите, обясни дясната ръка на Мирослав Николов.
Каква е истината за тези проекти и ще бъдат ли наистина подписани и разплатени, за да не се загубят парите за тях, предстои да разберем в следващите дни. Очаква се до дни своята позиция относно състоянието, в което заварва фонда и бъдещето на проектите, да изкаже и новият шеф на фонда Атанас Добрев. Досега той не се е изказвал в ролята си на изпълнителен директор на Разплащателната агенция. Стана ясно обаче, че е назначил за отговорник за Програмата за развитие на селските райони заместничката си Атидже Алиева-Вели. Тя ще отговаря за ресора на Виолета Александрова до избирането на друг титуляр. Вели ще съвместява работата по ПРСР с отговорностите си като зам.-шеф на фонда с ресори "Селскостопански пазарни механизми", "Технически инспекторат" и "Рибарство и аквакултури".

Професорски син пое кормилото

Новият шеф на фонд "Земеделие" Атанас Добрев е добре познат в червените редици. Член на БСП е от далечната 1994 г. в организацията в "Красно село". А любопитен факт е, че е син на известния учен и публицист проф. Чавдар Добрев. Всъщност Добрев-младши е брат на соцдепутатката доц. Ваня Добрева. За разлика от баща си и сестра си, които са отдадени на писаното слово, Атанас завършва "Стопанско управление" във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". И навремето започва кариерата си в ДФ "Земеделие". Познава работата в сектора в детайли, работохолик е, хвалят го съпартийците му. Към последното добавят, че e изключително свестен и скромен. Добрев е семеен и има дъщеря. Член е на Националния съвет на БСП.

Върнаха ключовете от шефската кола

Ключовете от колата, която се полага на шефа на Държавен фонд "Земеделие", бяха върнати от бившите първи в Разплащателната агенция вчера. Ексдиректорите на ДФЗ Мирослав Николов и Виолета Александрова са отишли вчера на бившето си работно място и са върнали ключовете за служебния "Фолксваген Тигуан", потвърдиха от ДФЗ. Сагата с колата започна в петък - ден след като УС на фонда реши да ги отстрани от длъжност. Те опитаха да влязат в кабинетите си, защото не бяха подписали заповеди за освобождаването си. Охраната обаче ги спря на бариерата преди входа на фонда и им поиска ключовете от служебната кола и телефоните. Те отказаха да ги предадат без заповед и приемо-предавателен протокол. Преди ден източници от земеделското министерство издадоха, че веднага след отказа да върнат колата тя е била обявена за открадната. Сигналът е подаден в столичното Шесто РПУ. Полицаите открили автомобила пред дома на Виолета Александрова и го извозили до Фонд "Земеделие". Това обаче е само една от версиите за съдбата на колата. Другата е, че возилото е подкарано с резервни ключове и е прибрано от служители на фонда, а не от униформени.

Неясно засега е и дали Мирослав Николов и Виолета Александрова са били допуснати вчера във фонда, за да си приберат личните вещи от кабинетите. Според близки до двамата, те отново били спрени на входа. Служители на ДФЗ обаче твърдят, че двамата са влезли в сградата, но не било сигурно, че са допуснати до кабинетите, за да си приберат нещата.

Търсим варианти да спасим всички пари

Явор Гечев, зам.-министър на земеделието

- Г-н Гечев, как ще коментирате избора на нов шеф на Държавен фонд "Земеделие" и какво очаквате от него?
- Очаквам бързо справяне с проблемите. Както знаете, аз вече не съм член на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие" и не съм участвал в избора. Но който и да е шеф на фонда, ще работя с него, за да се изчистят проблемите, докато съм зам.-министър на земеделието.
- Каква е истината за проектите, които не са разписани до момента? Ще загубим ли наистина пари за тях?
- Не бих искал да коментирам. Работим по различни варианти, които да не позволят да загубим средства по програмата.
- Имаше твърдения, че Европейската комисия е изпратила писмо, в което се изразява безпокойство относно отношенията между Държавен фонд "Земеделие" и ресорното министерство. Има ли наистина такъв документ?
- Поне на мен не ми е известно да има такова писмо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай