Събота,

ОББ с нов €400 млн. ресурс за микро, малки и средни предприятия

От: Иван Ватахов -
ОББ с нов €400 млн. ресурс за микро, малки и средни предприятия
A
A
A
  • ЕИФ и ОББ увеличават размера на съществуващите COSME гаранции, за да предоставят свежи средства в размер на 400 млн. евро под формата на кредити и лизинги за български микро, малки и средни предприятия (ММСП)
  • С това увеличение, общият размер на кредитите с ЕИФ и/или COSME гаранции в ОББ вече възлиза на 768 млн. евро
  • Споразумението въвежда два нови пакета от гаранции по Програма "COSME” за България - “Пилотна схема COSME за дигитализация” и “COSME Covid-19”
  • Европейският инвестиционен фонд е част от групата на Европейската инвестиционна банка

Микро, малки и средни предприятия в България ще имат възможността да финансират своите планове за растеж и развитие на бизнеса, дигитална трансформация и възстановяване след коронавируса, като направят условията по съществуващите кредити по-гъвкави, тъй като Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и ОББ се договориха да увеличат размера на съществуващото гаранционно споразумение над два пъти, за да обхванат нови кредити на ММСП в ОББ за 400 млн. евро.

Кредитните гаранции се предоставят по Програмата за конкурентоспособност на малките и средните предприятия (COSME), стартирана от Европейската комисия за подобряване на достъпа на МСП до финансови средства.

Със споразумението общата сума на гарантираните по COSME кредити, налични за ММСП и финансирани от ОББ, достига до 768 милиона евро (1.5 млрд. лева). То също така въвежда и две нови гаранционни инициативи по COSME-механизма за гарантиране на заеми в България: “COSME COVID-19” и “COSME Дигитализация”, създадени да подкрепят МСП във възстановяването от коронавируса и в дигитализацията на тяхната бизнес дейност.

Български МСП ще могат да кандидатстват и да се възползват от кредити с COSME гаранции в ОББ до 30 септември 2023 г.

Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка: “Споразумението между Европейския инвестиционен фонд и ОББ, гарантирано от Европейската комисия, предоставя свежи средства в размер на 400 млн. евро като по-достъпно финансиране за българските ММСП. Тези средства ще подпомогнат ММСП да финансират своите планове за развитие и растеж, да запазят работни места и да дигитализират бизнес дейността си. Заедно с нашите партньори от ЕС и ОББ, ние отключихме нови възможности за по-бързо икономическо и социално развитие в България, както и за по-бързо възстановяване от коронавируса.”

Тиери Бретон, Европейски комисар за Вътрешен пазар, добавя: “Предоставяйки подкрепа в борбата с коронавируса по COSME - механизма за гарантиране на заеми, Комисията и ЕИФ осигуриха незабавна ликвидност за микро, малки и средни компании. През този период на предизвикателства за много компании, особено по-малките, ние изцяло се мобилизирахме да подкрепим българските фирми, за да дигитализират бизнес дейността си и да получат бърз достъп до финанси за своето възстановяване.”

Петър Андронов, главен изпълнителен директор на ОББ и кънтри мениджър на KBC Груп в България, споделя: „Към този момент ОББ е подкрепила над 4000 кредита по програма COSME с общ размер от над 800 млн. лв. Новото споразумение, което позволява на банката да достигне портфейл от над 1.5 млрд. лв. по програмата, както и да подкрепи нов сегмент компании, е естествено продължение на успешното сътрудничество на ОББ с ЕИФ в подкрепа развитието, увеличаването на капацитета и подобрението на процесите в малкия и среден български бизнес.“, коментира той.

ОББ беше първата банка в България, която предложи финансови продукти с гаранция по “Пилотната схема COSME за дигитализация” и “COSME Covid-19 Мерки за подкрепа”, и двете допълнително финансирани по Програмата "COSME", стартирана от Европейската комисия и приложена на практика от ЕИФ. “Пилотната схема COSME за дигитализация” подкрепя дигитализацията на малки и средни предприятия в Европа като гарантира 70% от допустимите кредити, отпуснати от банки, докато “COSME Covid-19 Мерки за подкрепа” осигурява гаранции за 80% от кредитите за възстановяване от пандемията от коронавирус COVID-19.

Съгласно Гаранционната програма “COSME Covid-19”, ОББ планира да подкрепи българските МСП, предоставяйки кредити в размер на 125 млн. евро (245 млн. лв.).


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички