Налагат лимити на производството на ток

Ограничават добива на ел енергия в АЕЦ, ВЕИ, ТЕЦ и ВЕЦ

Налагат лимити на производството на ток  | StandartNews.com

София. Електроенергийният системен оператор (ЕСО) налага ограничаване на производството на електрическа енергия на всички производители в страната, включително фотоволтаични електроцентрали, водноелектрически централи, АЕЦ, топлофикационни и заводски централи с комбиниран цикъл на производство. Това съобщиха от пресслужбата на ЕСО.

От 3 април е намалена мощността на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” на 750 мегавата и на Шести блок на 550 мегавата. 19 млн. лв. ще са загубите на АЕЦ „Козлодуй” от мярката за ограничаване на производството на електрическа енергия, заяви изпълнителният директор на централата Валентин Николов пред Фокус

По цени от регулиран пазар загубите за АЕЦ „Козлодуй” ще е 16 млн. лв., а по себестойност – около 19-20 млн. лв.”, уточни Николов. „Заповедта няма краен срок, но предполагаме, че ще е до излизане на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” в планов ремонт”, каза още той.

Ограничението на производство на ток се налага във връзка със задължението за поддържане на баланса между производство и потребление в ЕЕС и след изчерпване на всички други възможности, предприети досега.
С писмо на ЕСО ЕАД от 3 април 2013 г. са уведомени трите ЕРП-та, ДКЕВР и МИЕТ, че считано от днес, се предприемат мерки по ограничаване на генерациите от вятър и слънце, включени в ЕЕС на страната.

От днес е наредено на топлофикационните и заводски централи електрическият товар да бъде намален до необходимия топлинен товар.

Предприетите мерки са временни и ще се прилагат само при необходимост, като целта е - осигуряване на баланса между потребление и производство и необходимата степен на сигурност, съгласно правилата за работа в синхронна зона в Континентална Европа.

Към 10,00 часа товарът в системата е бил 4300 мегавата, а износът 250 мегавата.

Още по темата вижте ТУК и ТУК

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай