МВФ с призив към България

Фондът е на поредната си мисия у нас

МВФ с призив към България | StandartNews.com

Плоският данък да бъде заменен от прогресивен, а максималният осигурителен доход – да отпадне.

Това са част от препоръките на Международния валутен фонд (МВФ) за България, който е на поредната си мисия у нас.

Според МВФ България е с най-високо неравенство в Евросъюза и за да има повече справедливост и приходи в бюджета трябват реформи.

Сред тях е предложението хората с високи доходи да плащат осигуровки върху целия си доход без да има таван от 3750 лева. И още – да има различни данъчни ставки за хората с различни доходи.

„Прогресивна данъчна ставка – защо? Защото днес в България данъчните ставки върху доходите са по-високи за бедните отколкото за богатите“, смята ръководителят на мисията на МВФ Жан-Франсоа Дофен.

Според икономисти обаче въвеждането на прогресивна данъчна скала ще засегне основно секторите с високи доходи като информационни технологии, енергетика, операции с недвижими имоти. А те се смятат за двигатели на българската икономика.

„Въвеждането на по-високи данъчни ставки по-скоро дава сериозен риск от повишаване на сивата икономика“, твърди Адриан Николов от Института за пазарна икономика, цитиран от bTV.

Финансовият министър вече обяви, че не гледа в посока увеличаване на данъчната тежест. А МВФ отчете още, че банковата система е с добри печалби, но високият ръст в кредитирането на домакинствата трябва да се наблюдава внимателно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай