Сряда,

Мляко и яйца най-много удрят по джоба, какво да направи властта

От: Иван Ангелов -
1018
Мляко и яйца най-много удрят по джоба, какво да направи властта
A
A
A

Днес се очаква кабинетът да представи резултатите от проверките на цените на хранителните продукти на пазара. Това беше обявено вчера от президента Румен Радев пред журналисти. Още преди дни държавният глава заяви, че тези проверки са показали обезпокоителни фактори.

Анализаторите Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика, и Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, коментираха пред нова телевизия продължават ли цените на храните да растат, има ли спекула и какви мерки са необходими срещу нея.

„Цялата мярка е, за да се проверят цените на вносните стоки, на тържищата, както и тези на продуктите на едро и дребно. Цели се повишение на потребителската култура. Спекулата по принцип в търговския речник я няма. На практика имаме злоупотреба с търговско положение. Отиваме или към свръхпечалба или към свръхрентабилност. Винаги има такава злоупотреба, въпросът е в какви размери. Трябва да се анализира комплексно проблемът, тъй като има и неефективни практики”, смята Иванов.

Според Богданов все още цените на храните у нас са по-ниски отколкото в ЕС.

„Разликата е при млечните продукти и яйцата. Последната година при някои храни имаме спад на борсовите цени на суровините. КЗК трябва да каже дали това е резултат от нелоялна практика и има ли картел”, поясни той. И прогнозира, че цените ще спаднат в следващите 3-5 месеца.

По думите на Иванов е нормално дефицитните стоки да с по-висока цена, както е при сезонните краставици.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com