Министър Танева: Къщи за гости ще връщат субсидии

17 собственици на къщи за гости са предадени на прокуратурата след проверките на земеделското министерство

Министър Танева: Къщи за гости ще връщат субсидии | StandartNews.com

17 собственици на къщи за гости са предадени на прокуратурата след проверките на земеделското министерство на обектите, финансирани по Програмата за развитие на селските райони. Те ще трябват да връщат 100% от субсидията, каза в Лясковец министърът на земеделието Десислава Танева.

"Ние сме държавата, в която по една мярка проверихме всички бенефициенти, които бяха в мониторинг. Да, тя като процент е с най-много нарушения, но те не са значително повече, отколкото има регистрирани нарушения в други държави по съответните мерки. И в предишния ми мандат аз къщи за гости не съм отваряла и не съм разписвала, въпреки че натискът за отварянето на тази мярка беше огромен", призна Танева. Тя допълни, че проверките на земеделското министерство продължават. В края на октомври ще бъдат представени резултатите по значително завишените инспекции на кандидат-бенефициентите по обвързаната подкрепа - сектор плодове, зеленчуци, животни, предвид сигнали за нередности. 4 пъти повече са проверките и на 6600 производители на биологична продукция и такава в преход. „Тук предстои одит на биологичното производство в края на ноември и продължаването на тази мярка от програмата зависи от резултатите от този одит", предупреди Танева.

Министърът каза още, че е планирано близо 15% намаление на средствата по Програмата за развитие на селските райони за следващия програмен период. "Макар и с намален бюджет общините остават бенефициенти. Търсим възможности на практика това да не повлияе върху подкрепата на селските райони", посочи Десислава Танева.

По повод отстраняването на шефа на Агенцията за безопасност на храните д-р Дамян Илиев министърката каза, че рокадата не е вследствие несправяне с овладяването на чумата по свинете, а е началото на поредица от промени, които предстоят в БАБХ.

"Сменен е заради начина, по който следва да продължи да функционира БАБХ, не само като екип от много добри експерти. Предстоят законодателни промени, в които ще предложим едно значително административно укрепване. В частта здравеопазване на животните, достатъчен капацитет откъм ветеринарни специалисти с оглед недопускане на пропуски, които стана ясно, че има", подчерта Танева. Законодателството ще бъде предложено на обществено обсъждане до края на годината.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай