200 млн. лв. за бизнеса - изплатени

През следващите седмици и месеци предстои значимо ускоряване

200 млн. лв. за бизнеса - изплатени | StandartNews.com
  • През следващите седмици и месеци предстои значимо ускоряване

„Разчитаме, че антикризисните мерки и тяхното ускоряване до края на годината ще дадат шанс на българската икономика да възстанови загубеното през 2020 г., коментира министърът на икономиката Лъчезар Борисов

Към днешна дата, 4 септември 2020 г., вече над 200 млн. лв. от антикризисния пакет на Министерството на икономиката е раздаден на бизнеса и хората, съобщават от ведомството на Лъчезар Борисов.

Близо 85 млн. лв. са изплатени по ОПИК на микро - и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от Covid-19.

Общо изплатените до момента безвъзмездни средства към българските фирми по Процедура „Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ са в размер на 84 825 339,31 лв.

От края на месец август всички подадени проектни предложения по процедурата вече са в оценка. Предприети са всички необходими мерки за ускоряване и приключване на процедурата в настоящия месец.

По процедурата за „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ (BG16RFOP002-2.077) се сформира оценителна комисия, след което ще стартира и процеса по оценка на подадените 1 932 броя проектни предложения, на обща стойност 263 688 340,21 лв.

Чрез „Българска банка за развитие“ АД по антикризисните мерки в икономиката са инвестирани близо 100 млн. лв. както следва:

  • 71,5 млн. лв., гарантирани кредити за 17 093 физически лица.
  • 26,35 млн. лв. , гарантирани кредити за 174 компании.
  • Договорените лимити към търговски банки са на стойност 649 млн. лв. Предстои ускоряване на усвояването на средствата от бизнеса, като се водят разговори с банките партньори.

Чрез Фонда на Фондовете със средства от ОПИК са инвестирани в икономиката над 20 млн. лв. Предстои ускоряване на процедурите, като се водят разговори с партньорите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай