Манолов: Договорът в металургията е от полза за всички

Колективни договори и в други сектори очаква КТ "Подкрепа"

Манолов: Договорът в металургията е от полза за всички | StandartNews.com
  • Колективни договори и в други сектори очаква КТ "Подкрепа"

Подписаният днес Колективен трудов договор в сектор "Металургия" е от полза за всички - и за работниците, и за работодателите, и за синдикатите. Това коментира пред "Стандарт" президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

ВИЖ ОЩЕ: Подписаха колективен трудов договор в металургията

По-рано днес в присъствието на заместник-министъра на икономиката Лъчезар Борисов, който е председател на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество „Металургия“ към Министерство на икономиката, се подписа Колективния трудов договор. На събитието присъстваха Васил Яначков, председател на СФ „Металици“ - КНСБ, Людмил Павлов, председател НФ „Металургия“ - КТ „Подкрепа“ и Антон Петров, председател на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ).

Това е вторият колективен договор за отрасъл. Преди това бе подписан и колективен трудов договор за минната индустрия, припомни Манолов. Това е процес, който тече непрекъснато. Това са неща, които трябва да се случват,защото са в полза на всички, коментира още президентът на КТ "Подкрепа". Той подчерта, че металургията има система, която съществува над 20 години и колективният договор разписва всичко в нея. Разбира се, очаквам и за други сфери да бъде подписан колективен трудов договор, каза още Манолов.

Браншът се развива много ускорено. Делът на металургията в произведената промишлена продукция е 13% през 2017 г., като се отчита и ръст на заетите в сектора, каза зам.-министър Лъчезар Борисов при подписването на договора.
И допълни: „Добавената стойност в металургията е от 2,5 до 5 пъти по-висока от средната стойност на един зает в промишлеността на страната. Средната работна заплата в отрасъла също изпреварва значително тази за страната, като тя е 1 700 лв. И два пъти по-висока от тази в преработващата промишленост.“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай