Махат звездите на ресторантите

Махат звездите на ресторантите | StandartNews.com

София. Махат звездите на ресторантите и хижите. Това гласят промени в Закона за туризма, които са пуснати за обществено обсъждане. Промяната е част от първия пакет от мерки за намаляване на административната тежест, които бяха приети от Министерски съвет през август по предложение на вицепремиера Даниела Бобева.

В момента у нас действа 5-звездна категоризационна система за самостоятелните заведения за хранене и развлечения, докато в повечето страни от Европа няма подобна практика. Махането на звездите за ресторантите значително ще облекчи туристическия сектор, гласят мотивите. Ще остават само звездите за ресторантите, които са към хотел, а не са самостоятелни заведения.

Качеството на предлаганите услуги от хижите и туристическите спални в момента се оценява с един, два или три еделвайса. Тази система също ще бъде отменена. Но в наредба на министъра на икономиката ще се определят минимални изисквания към изграждането, обзавеждането, оборудването и предоставяните услуги в хижите.

С промените в закона се облекчава и режимът за регистриране на туроператори и туристически агенти. Сроковете за регистрация се намаляват от два месеца на един месец. Освен това при липса на мотивиран отказ за извършване на регистрация след изтичане на едномесечния срок ще се прилага принципът на мълчаливо съгласие, като лицето ще се вписва в регистъра и ще му се издава удостоверение, гласят мотивите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай