Махат шефа на АЕЦ

Махат шефа на АЕЦ | StandartNews.com

София. Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов ще бъде уволнен, и ще има персонални промени в 13 държавни дружества, не всички от енергийния сектор, заяви министърът на енергетиката Асен Василев пред медиите на поредното заседание на обществения съвет.

Става дума за 23 -ма души. Промяната ще започне от бордовете на дружествата. Рокадите ще са ясни в понеделник.

Василев не конкретизира плана си за персонални промени за пореден път, след като преди два дни направи същото в Министерския съвет, когато се закани общо взето на всички отговорни кадри в енергетиката на държавата.

От думите му обаче недвусмислено се разбра, че ще работата си ще загуби изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. Министър Василев заяви, че ще бъде обявен конкурс за поста му.

В декларацията си от Движението за граждански контрол настояват министърът на енергетика Асен Василев да излезе незабавно с позиция за доклад за нарушения в АЕЦ "Козлодуй".

Става дума за доклад от проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция в атомната ни централа за периода 2011-2012 г.

Хората на Янко Петров настояват министърът да каже дали има внесен във ведомството му такъв доклад и ако отговорът е положителен, той да бъде огласен незабавно.Става дума за договори за обществени поръчки в централата. Част от договорите са подписвани не от изпълнитления директор на АЕЦ-а, а от други негови служители. Поръчка е печелил кандидт, предложил 3 пъти по-висока цена.

"Поисках да се извади класифицираната информация от доклада и вече има негово резюме, което може да се разпространи.

Поисках да бъде уведомена прокуратарата. Персонални промени също са в ход", каза Асен Василев.

От гражданската квота заявиха още, че прощават на зам.-министър Божан Стоянов, когото упрекнаха на миналото заседание заради досието му на ДС агент и заявиха, че няма да напускат заседанията на обществения съвет заради него.

Нека да докаже своята невинност пред съда, заявиха те. Божан Стоянов присъства на днешното заседание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай